Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Лабораторія фантастики в англомовному клубі читання



15 листопада 2020 року в інформаційному ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулося чергове обговорення оповідання відомого американського письменника Курта Воннеґута «Гаррісон Бержерон». Модерував дискусію волонтер клубу Михайло Сенютович.

«Гаррісон Бержерон» (Harrison Bergeron) - сатиричне і антиутопічне оповідання Курта Воннеґута, вперше опубліковане в жовтні 1961 року, в журналі «Fantasy & Science Fiction».

Згідно сюжету, який представив нам Тимофій Заник, активний читач і учасник клубу, у 2081 році поправки до конституції диктують, що всі американці повністю рівні між собою, і не можуть бути розумнішими, красивішими чи сильнішими за будь-кого іншого. Агенти Генерального Гандикапера підтримують закон рівності, змушуючи мешканців носити «гандикапи»: маски для красивих, шумні радіо у вухах розумних людей, тяжкі грузила для сильних. Уряд намагається підтримувати це за допомогою контролю думки. Без думки немає ніяких інновацій, зацікавлення чи бажання. За відсутності цих речей не може виникнути жодного повстання, що дозволяє уряду підтримувати повний контроль над своїми громадянами. Історія є попередженням про те, що може статися, коли емоції, розум і різні характеристики виводяться з основного людського досвіду.

Учасники обговорення піднімали різні проблемні питання: рівності в американському демократичному суспільстві і в українському соціумі; змагання в різних аспектах життя людини; право на освіту; бідність. Говорили про прообрази оповідання, а саме: фори - увічнити ідею «однаковості», а ті, хто не відповідає цьому ідеалу - суворе урядове покарання. Фори забезпечують певне почуття безпеки, де люди більше не повинні конкурувати, думати, чи відчувати, і це дозволяє уряду залишати їх під контролем; балерини - їм призначені різні перешкоди, в тому числі з використанням масок, щоб приховати їхню красу; телебачення, де люди цієї антиутопії отримують свої новини та розваги. Це - пропагандистська машина уряду, яка є небезпекою для населення.

Обговорення перекликалося з поняттями критичного мислення та медійної грамотності громади, надзвичайно актуальними в наш час. А ще - воно відповідає поставленим глобальним цілям сталого розвитку, а саме цілі 1 - подолання бідності та цілі 4 - якісна освіта.

Приєднуйтесь до наших обговорень, якщо ви прагнете вдосконалити свої розмовні навички англійської мови, якщо ви любите читати і пізнавати нове! Слідкуйте за нашими анонсами на сторінці у Facebook: https://www.facebook.com/woacenterivanofrankivsk

Cвітлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка