Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь в дискусії «Персональні дані: політичне використання»



3 листопада 2020 року працівниця Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Жирик Л. І., заступник директора, керівник проєкту «Мова. Культура. Німеччина», спільного з бібліотекою Goethe-Institut в Україні, взяла участь в дискусії «Персональні дані: політичне використання», організованої Goethe-Institut в Україні, який об’єднує партнерів громадянського суспільства, культури та civic-tech сфери з Німеччини та країн Східної Європи та Центральної Азії. Модератором дискусії була Беттіна Венцель, керівник відділу «Інформація та бібліотека».

Як наші персональні дані стають політичними активами у світовому масштабі? Як персональні дані виборців використовуються суб'єктами на політичній арені в Україні? Про це йшлося в доповідях експертів Варуна Башйякарла - науковця з вивчення даних у Tactical Tech, неурядовій організації, розташованій у Берліні, яка працює на перетині активізму та технологій; та Тетяни Богданової - експертки в галузі виборів та цивільного суспільства, а також дослідниці впливу технологій на демократію.

Спікери говорили про вплив процесів дигіталізації на різні сфери нашого життя, які несуть за собою як можливості, так і ризики. Щоб їх оцінити, ми повинні виховувати усвідомленість щодо того, які цифрові сліди ми залишаємо за собою та яким чином наші персональні дані можуть використовуватись.

Тривалий час в Україні й останнім часом в усьому світі інтерес загалу викликає тема фальсифікації даних та дезінформації під час політичних кампаній. Проте не треба недооцінювати й інший аспект дигітального впливу, а саме - яким чином наші персональні дані використовуються для певних політичних цілей, часто у такий спосіб, який вважається легітимним. В день проведення виборів у США Варун Башйякарла продемонстрував, як наші персональні дані стають політичними активами у світовому масштабі, а Тетяна Богданова говорила про те, як персональні дані виборців використовуються суб'єктами на політичній арені України.

По завершенні презентацій учасники віртуального заходу могли приєднатись до дискусії, поставивши свої запитання.

Таким чином, вибраною тематикою Goethe-Institut в Україні хоче сприяти самовизначенню та зробити свій внесок в дискусію про цифрові трансформації у суспільстві. Зрештою, це теж питання особистої свободи.

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка