Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Участь в онлайн-сесії «Цифрові бібліотеки: чому? що? як?»



8 жовтня 2020 року за сприяння IFLA та Goethe-Institut London відбулася онлайн-сесія в рамках проєкту «Emerging International Voices», де обговорювалася роль цифрових бібліотек та цифрових технологій у бібліотеках по всьому світу. Івано-Франківську ОУНБ ім. І. Франка на цьому заході представляла заступник директора Людмила Жирик.

Під час заходу обговорювалося питання функціонування цифрових бібліотек, розглядалися різні цифрові інструменти, які можуть покращити існуючі бібліотечні послуги та запропонувати нові. Основна увага була зосереджена на процесі створення цифрових бібліотек та платформ, які відповідають потребам користувачів.

Головними доповідачами на сесії були професор Парта Пратім Дас (Національна цифрова бібліотека Індії) та Кеті Моффат (The Audience Agency, Велика Британія).

Парта Пратім Дас розповів про створення цифрової бібліотеки в Індії, її роль в часи пандемії COVID 19; переваги оцифрованих книг та їх використання читачами будь-де та будь-коли. Цифровізація дозволяє довгостроково зберігати інформаційно-документну спадщину та служить легкооновлюваним, багатоформатним інструментом накопичених знань як для сьогоднішнього, так і для майбутніх поколінь. Національна цифрова бібліотека Індії налічує 35 мільйонів джерел 400 мовами та 3 мільйони користувачів. Доступ до бібліотеки здійснюється через веб-сторінку бібліотеки www.ndl.gov.in та мобільний додаток Google PlayStore.

Кеті Моффат, яка представляла The Audience Agency, Велика Британія, говорила про побудову орієнтованих на користувачів цифрових платформ. Головним аспектом в даному процесі є дизайнерське мислення як нелінійний, ітеративний процес, який використовують для розуміння потреб користувачів, перевизначення проблем та створення інноваційних рішень для прототипу та тестування.

Під час заходу, на початку і наприкінці, було проведено опитування учасників сесії, щоб переконатися, чи змінилася думка людей після прослуховування доповідей.

Світлини

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка