Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ХІ Львівський міжнародний бібліотечний форум



15 – 20 вересня 2020 року проходив ХІ Львівський міжнародний бібліотечний форум. Цьогоріч через пандемію Covid 19 форум відбувався в новому форматі – в онлайн режимі. Темою форуму була «Бібліотекарі: хто ми є?». Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка за сприяння бібліотеки Goethe-Institut в Україні взяла активну участь в онлайн заходах. Людмила Жирик, заступник директора, керівник проєкту «Мова. Культура. Німеччина» відвідала більшість пленарних засідань форуму.

На відкритті з вітальним словом виступили: Оксана Бруй, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація; Вероніка Селега, генеральний директор Директорату внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України; Катерина Шевченко, директорка ГО «Форум видавців»; Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги; Беттіна Венцель, керівниця відділу «Інформація та бібліотека» Goethe- Institut в Україні.

З ключовою доповіддю «Ad fontes: До джерел нової електронної бібліотеки Софії-Премудрості» виступив Костянтин Сігов, кандидат філософських       наук, директор     Центру Європейських гуманітарних досліджень Національного університету «Києво-Могилянська академія» та науково-видавничого об'єднання «Дух і Літера», громадський діяч. Провідною думкою його доповіді було те, що головною місією сучасної бібліотеки є не тільки збереження знання, а й розповсюдження інформації; йшла мова про нову філософію бібліотеки; про те, що бібліотекар - це ретранслятор культури та інформації. Цікавим був вислів доповідача про спільну мову - тишу бібліотек, гармонію спілкування, акустику вдячності. Значну увагу в доповіді було приділено міжнародному іміджу бібліотеки.

Наступною доповіддю була «Ідентичність бібліотекаря в сучасному світі: від Homo Legens до Нomo Politicus» Василя Кметя, кандидата історичних наук, директора Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка. В своїй доповіді він говорив про методику читання та тлумачення тексту, про міру, унікальність, різнорідність та естетику бібліотечної професії. Вразив вираз В. Кметя, що бібліотека - це частина політики свободи. А ще - про те, що сьогодні бібліотекар повинен окрім базових знань мати бажання і вміння вчитися та комунікувати назовні.

16 вересня. Цікавою та пізнавальною була презентація «Бібліотекарі - професія з багатьма викликами!» Барбари   Лізон, президентки-елект (2019-2021) Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA). Модераторкою та перекладачкою була Валентина Пашкова, членкиня Експертної ради ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Барбара ‒ багаторічний директор Бременської міської бібліотеки (з 1992 р.), активний діяч професійних бібліотечних об'єднань Німеччини і Європи, бере участь у розробці бібліотечної політики та реалізації численних проєктів Європейського Союзу. Як експерт з бібліотечних питань, Барбара співпрацювала з фондом Бертельсмана, Goethe-Institut, OCLC. Активного і натхненного діяча ІФЛА, Барбару Лізон бібліотечна спільнота світу обрала президентом- електом цього впливового професійного об'єднання; вона стане президентом ІФЛА у 2021 році.

Її виступ був присвячений самовизначенню членів професії, зокрема у перспективі ІФЛА. Пані Барбара говорила про самоідентифікацію бібліотекаря, мультифункціональність бібліотечної професії, про виклики сучасного суспільства: багато бібліотекарів - люди пенсійного віку, оскільки для молоді непрестижно працювати в бібліотеці; бібліотечна професія завжди вважалася жіночим фахом; зменшення бюджетів бібліотек; суспільство швидко змінюється: чи готові ми до цих змін? Оскільки є виклики, то що ми можемо зробити, щоб прийняти їх і вирішити. Через інформування - залучення людей; не лише надавати інформацію, а фасилітувати, обмінюватися та поширювати її; не споживач демократії, а активна участь, громадянське відношення; не «їх» проблема, а «наша» проблема; не занепокоєння, а можливості.

В другій половині дня  відбувся захід «Печа-куча «Бібліотекар: вийти за межі», де обговорювалися дистанційні послуги бібліотек в умовах карантину. Модерувала цю секцію Тетяна Богуш, зав. науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Епідемія коронавірусу поставила бібліотеки України у ситуацію необхідності швидкого реагування і розвитку онлайнових сервісів. Це стало для бібліотечних закладів випробовуванням на життєздатність і стійкість, а для кожного бібліотечного фахівця ‒ на затребуваність та професіоналізм. Бібліотеки всього світу оперативно й активно заявили про себе в онлайн-середовищі; українські книгозбірні також не пасли задніх. Розробка нових сервісів та переведення низки існуючих в онлайновий режим буде і надалі залишатися актуальним завданням. Представники різних українських бібліотек поділилися досвідом креативних дистанційних послуг, їх створенням, труднощами та досягненнями (формат презентації: 5 хвилин та 5 слайдів).

17 вересня. День розпочався обговоренням теми «Професія, бібліотека та інформація: переосмислення» разом з німецькими фахівцями: Уте Енґелькенмаєр, доктором, керівницею відділу «Сервіс та інформація» Бібліотеки Дортмундського технічного університету, членкинею президії Німецької бібліотечної асоціації та Постійного комітету з питань менеджменту бібліотечних асоціацій ІФЛА та Софі Маннс-Зюсбріх, доктором, працівницею Бібліотеки Лейпцизького університету, членкинею комісії з питань професійної кваліфікації Німецької бібліотечної асоціації, яких представила Беттіна Венцель, керівниця відділу «Інформація та бібліотека» Goethe- Institut в Україні.

У червні 2017 року Німецька бібліотечна асоціація   створила  робочу  групу «Рекрутинг персоналу», головна мета і завдання якої полягала в оновленні та в увиразненні професійного профілю у бібліотечній сфері. Діяльність робочої групи зосередилася довкола трьох цільових груп: ті, хто цікавиться бібліотечною професією; ті, хто працює у бібліотеках; та ті, хто фінансує роботу бібліотек. Виклики, з якими зіткнулася бібліотечна професія сьогодні ‒ це обмаль молодих спеціалістів й імідж,  який  не  віддзеркалює  сучасні  бібліотечні  послуги,  ‒  вони знайомі багатьом бібліотекам і центрам інформації. Бібліотекарям потрібне нове іміджеве послання, яке, з одного боку, сприяло б творенню ідентичності працівника бібліотеки, з іншого боку, було б потужним сигналом назовні.

На одному з семінарів робоча група «Рекрутинг персоналу» разом із запрошеними гостями розробила проєкт ключових іміджевих характеристик. Мета: створення узгодженої позиції щодо бачення бібліотечної діяльності в цілому та бібліотечної професії зокрема. Саме ця позиція має стати основою зовнішньої та внутрішньої комунікації бібліотек. Результати роботи групи були представлені у травні цього року на онлайн-конференції #vBIB20 і викликали жваві обговорення. Відгуки та пропозиції учасників конференції робоча група взяла до уваги і тепер працює над змінами.

Уте Енґелькенмаєр і Софі Маннс-Зюсбріх в своїй презентації говорили з власного досвіду про виклики та цілі, про те, що вирізняє бібліотеки, чому вони важливі, чим займаються німецькі бібліотекарі сьогодні.

Українські фахівці активно підключилися до обговорення, задавали запитання Уте та Софі, і насамкінець звернулися до УБА про можливість організації окремої зустрічі з німецькими бібліотекарками, які зі своєї сторони підтвердили бажання провести діалог, адже теж мають багато запитань до українських фахівців.

В секції «Бібліотекар: долаючи простір ‒ приборкуючи час» про впровадження в бібліотечну практику імерсивних технологій говорила Тетяна Гранчак, доктор наук із соціальних комунікацій, ст. науковий співробітник Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, професор Київського національного університету культури і мистецтв, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація. 

18 вересня. Панельна дискусія «Книжковий клуб» та інші дієві формати промоції читання від Українського інституту книги», де спікерами були: Олександра Коваль, директорка Інституту книги; Юрій Марченко, начальник відділу підтримки книговидання; Дарина Степанюк, начальник відділу міжнародної співпраці та Анастасія Євдокимова, начальниця відділу промоції читання.

Український інститут книги працює за багатьма напрямками розвитку книговидання і популяризації читання. На заході говорили про те, як просуваються і діють програми Інституту, як Інститут підтримує бібліотеки, фестивалі, події, видавництва.

20 вересня. Заключна сесія «Бібліотекарі вчора, сьогодні, завтра», де відбувся діалог про бібліотеки та бібліотекарів. Сюрпризом для нас усіх стало інтерв'ю Василя Кметя з Павлом Гудімовим, музикантом, арт-менеджером, колекціонером мистецтва, де мова йшла про майбутнє бібліотечної професії, про бібліотекаря-експерта та бібліотекаря-менеджера. Про інформаційні ресурси, сервісність та інтелектуальний відпочинок.

В суботу та неділю учасники Бібліотечного форуму приєдналися до заходів BookForum, де відбувалися цікаві зустрічі, дискусії, презентації, концерти, вечірки.

Щира подяка бібліотеці Goethe-Institut в Україні за надану можливість участі в ХІ Бібліотечному форумі, можливості спілкування в бібліотечній спільноті та підвищення фахової кваліфікації.

Фото.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка