Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Робочий візит бібліотекарів Івано-Франківщини до Опольського Воєводства



27-31 травня 2019 року згідно Угоди про міжнародну співпрацю делегація з Івано-Франківщини перебувала з робочим візитом у Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки в м. Ополє (Республіка Польща).

До складу делегації увійшли директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій, заступник директора Галина Горбань, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій ОДА Галина Бойчук, директор Калуської ЦБС Світлана Сокульська, директор Болехівської ЦБС Роксолана Бунчак та бібліотекар відділу краєзнавчої літератури ОУНБ ім. І. Франка Світлана Джоголик.

Програма перебування була дуже насиченою. В перший день українські фахівці знайомилися з Воєводською бібліотекою. Під час екскурсії було розкрито практику оцифрування документів, використання автоматизованої системи зберігання і видачі літератури. Учасники делегації змогли переглянути ресурси відділів, побачити сучасні читальні, різноманітні експозиції у виставкових залах. Їх було ознайомлено із соціокультурною і методичною, краєзнавчою і довідково-інформаційною, видавничою та рекламною діяльністю польської книгозбірні.

Під час організованої зустрічі працівників Воєводської публічної бібліотеки з бібліотекарями з Івано-Франківська директор обласної книгозбірні Людмила Бабій виступила з доповіддю на тему «Гуцульщина у світобаченні Станіслава Вінценза», де висвітлила ще мало досліджену постать письменника, відомого співця гуцульського краю, гуцула серед поляків і поляка серед гуцулів Станіслава Вінценза. Далі відбувся живий діалог учасників, який дав можливість фахівцям з обох сторін детальніше пізнати різноманітні процеси роботи, почерпнути один в одного цікавинки фахової майстерності, збагатити кожного і духовно, і професійно. 

Також в рамках візиту делегація з Івано-Франківська ознайомилась з напрацюваннями структурного відділу Воєводської бібліотеки - Бібліотекою іноземних мов, де було організовано зустріч з українцями - мешканцями Ополя. Крім того, працівники відділу представили гостям бібліотечні фонди, роботу клубів з вивчення іноземних мов та клубів спілкування з носіями мови тощо.

Подорож до польського міста Пщина поєднала в собі духовне та професійне збагачення. Українські та польські бібліотечні працівники відвідали розкішну давню магнатську резиденцію, перлину принцеси Дейзі.

Обмін професійним досвідом продовжився у сучасній міській публічній бібліотеці м. Олєсна, яка з особливою гостинністю прийняла українську делегацію. Книгозбірня є привабливою, активною, технічно оснащеною для всіх верств місцевого населення й по-особливому вразила українських гостей.

У рамках культурної програми гості з України здійснили подорож до храму Святої Анни, який минулого року відсвяткував свій 500-й ювілей. Також відвідали краєзнавчий музей у м. Олєсно, де міститься колекція ляльок в польському народному одязі.

         Особливе захоплення у членів делегації викликала сучасна публічна бібліотека м. Вроцлава та мультимедійний центр, які активно реалізовують себе в різних проектах та дуже багато використовують у роботі нові технології. Пріоритетами в роботі цих закладів є робота з дітьми з особливими потребами. Також працівники культури відвідали комфортну, сучасну й цікаву філію міської публічної бібліотеки та замок-санаторій святого Яцека, де також є зібрання унікальних книг.

Українських бібліотекарів особливо вразив відділ рідкісних видань, який знаходиться на території замково-паркового комплексу в с. Рогув. Тут зберігаються найцінніші видання, починаючи ще з далекого 1324 року. Це унікальні стародруки, рукописи, графіка та стародавня картографія. Гостей ознайомили з організацією реставраційних робіт, музеєм стародавньої книги.

В останній день перебування на польській землі пізнавальною й змістовною була екскурсія українських фахівців до філій Воєводської книгозбірні - Австрійської та Музичної бібліотеки, робота яких насичена багатим змістом, різними формами і методами популяризації книг серед населення.

Члени делегації також мали можливість взяти участь у акції «Ніч культури», яка відбувається щорічно у місті Ополє. Її програма надзвичайно цікава та насичена великою кількістю оригінальних заходів, серед яких концерти, виставки, презентації, майстер-класи. Гості з України також мали честь бути присутніми на творчій зустрічі у Воєводській бібліотеці з відомим польським публіцистом, знавцем Чехії Маріушем Щиглем, яка була дуже цікавою.

Перебування на польській землі дуже важливе для розгортання польсько-української співпраці бібліотек і бібліотекарів. Обидві сторони отримали безцінний досвід бібліотечної роботи, встановили нові контакти, обговорили багато актуальних професійних питань та поділились позитивними емоціями, напрацюваннями. Поїздка залишила багато незабутніх вражень у серцях працівників культури Івано-Франківщини. З'явилося багато нових ідей, для того щоб зробити наші бібліотеки ще досконалішими і привабливішими для українського користувача.

Cвітлини

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка