Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Фестиваль культури і мови національних спільнот Івано-Франківська



21 лютого 2019 року на відзначення Міжнародного дня рідної мови в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбувся Фестиваль культури і мови національних спільнот міста та області.

Ведучими фестивалю були  громадські активісти Іван Монолатій та Ольга Деркачова, з ініціативи яких і було проведено перший фестиваль. Відкрила фестиваль Бабій Людмила, директор ІФОУНБ ім. І. Франка.

          Розпочали фестиваль українською мовою, адже це наша рідна мова, яку любимо, плекаємо і вшановуємо словом, піснею, серцем і душею. У виконанні Муніципального тріо бандуристок "Намисто" у складі Оксани Павлів, Руслани Красій та керівника колективу Надії Нестерук прозвучали українські пісні про мову, а також дві пісні польською мовою.

          Студенти Педагогічного інституту Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (викладач - Ольга Деркачова) підготували цікаві факти з історії української мови, а також інсценізували уривок з твору С.Жадана про українську мову. Гурт "Factoreal" - молодіжний музичний проект, сформований на базі Центру патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери (керівник - Юрій Дегтярьов) виконали у сучасній інтерпретації пісні українських авторів - класиків, таких як Іван Франко, а також сучасних авторів.

          На фестивалі представили свою культуру, мову, традиції та звичаї Угорський культурно-освітній центр, м. Івано-Франківськ  Magyar kulturális oktatási központ,  керівник - Нагорняк Мирослава Іванівна; Івано-Франківська єврейська релігійна громада іудейського ортодоксального віросповідання, головний рабин Мойша Лейб Колесник; товариство німців Івано-Франківської області, керівник Гамбург Марія Василівна; вірменська культурологічна громада "Гарун", представник громади Анна Шеремета; Польсько-Українська молодіжна організація «Млоди Станіславув», представник організації Павло Семеген; Клуб розмовної польської мови Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка, керівник - волонтер клубу Андрій Кудерський. Іноземних студентів національного медичного університету представила Грішма (Індія), яка виконала пісні своєю рідною мовою малаялам та офіційною мовою гінді, а також затанцювала індійський танець.

          З історії свята. У 1999-му році на 30-й сесії Генеральної конференції Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, було прийнято рішення заснувати Міжнародний день рідної мови з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Датою щорічного свята було вибрано 21 лютого. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності.  

          Колись ми всі говорили однією мовою. Зараз на нашій планеті за оцінками фахівців всесвітньої організації ЮНЕСКО налічується близько шести тисяч мов, причому половина з них перебуває під прямою загрозою зникнення. Добре це чи погано - не можна сказати напевно, проте абсолютно точно можна стверджувати, що окрема, самостійна мова - це своєрідний носій цілком певних традицій та культурної спадщини, що в свою чергу вказує на  цінність, яку вона може представляти в суспільстві.

Фестиваль культури національних спільнот вперше провели в Івано-Франківську

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка