Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Круглий стіл до 100-річчя ЗУНР в обласній бібліотеці



18 жовтня 2018 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся круглий стіл на тему „100-річчя проголошення незалежності Української держави на території Австро-Угорщини: передумови, перебіг, історичне значення”.

Захід до 100-річчя проголошення Західноукраїнської Народної Республіки спільно  організували Івано-Франківський обласний осередок НТШ, видавництво „Лілея-НВ" та обласна книгозбірня.

Відкрила роботу круглого столу директор бібліотеки Людмила Бабій, яка відзначила вагомість та значущість цієї події в історії нашого народу, представила присутнім виставку книг з фондів книгозбірні „ЗУНР: становлення нашої державності" та бібліографічний покажчик, підготовлений працівниками бібліотеки „ЗУНР: історія, постаті, чин".

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Модератор заходу - дійсний член НТШ, доктор політичних наук, професор Іван Монолатій представив запрошених істориків-дискутантів, які говорили про передумови, історичне значення, причини поразки Західноукраїнської Народної Республіки, яка стала закономірним результатом розвитку національно-визвольного руху в Західній Україні. Існування ЗУНР засвідчило незнищенність українства, його боротьбу за свободу і незалежність.

Так, зокрема, доктор історичних наук, професор Сергій Адамович розповів про наддніпрянську політичну еміграцію в Галичині напередодні і під час Першої світової війни; доктор політичних наук, професор Микола Лазарович (м. Тернопіль) -  про роль і місце Легіону УСС в історії Визвольних змагань українського народу в 1914-1918 рр.; кандидат історичних наук, доцент Василь Педич - про рецепцію Галичини і галицьких українців в політичних поглядах М. Грушевського, політикуму УНР і Гетьманату П. Скоропадського; доктор політичних наук, професор Сергій Дерев'янко говорив про політико-юридичні основи створення і діяльності в 1918 р. Української Національної Ради у Львові, 18-19 жовтня 1918 р. Конституанту, підготовку до Листопадового Зриву 1 листопада 1918 р.; кандидат історичних наук, доцент Микола Вітенко - про реакцію поляків Галичини на державотворчі зусилля галицьких українців під час І світової війни і проголошення ЗУНР; доктор історичних наук, професор Володимир Великочий - про проблеми термінології і хронології ЗУНР, Української революції 1914-1923 рр., участь УСС в Листопадовому Чині і місце Дмитра Вітовського в повстанні 31 жовтня - 1 листопада 1918 р.

       Професор Іван Монолатій  підсумував дискусії істориків та запропонував перетворити подібні зустрічі на своєрідний дослідницький майданчик з історії українського державотворення.

Під час круглого столу директор видавництва „Лілея-НВ" Василь Іваночко презентував перші п'ять книг серії спогадів „Звитяжці", що присвячені 100-річчю проголошення ЗУНР і  упорядником яких виступив професор І. Монолатій. Перша книга серії - спогади Костя Левицького „Великий зрив", друга - спогади генерал-поручника Михайла Омеляновича-Павленка  „Українська-польська війна. 1918-1919", третя - авторства генерала Мирона Тарнавського „Спогади", автор четвертої „Свято українського моря: 29 квітня 1918 року" - Святослав Шрамченко, а п'ята книга - „Причинки до історії української революції" Євгена Коновальця.

Голова Івано-Франківського осередку НТШ, доктор технічних наук, професор Василь Мойсишин розповів присутнім про діяльність видавництва „Лілея-НВ", в якому на світ з'являється чимало цікавих та потрібних українському суспільству книг, що знайомлять краян з історією України, видатними постатями сучасності.

Завершилася робота круглого столу хвилиною мовчання на вшанування пам'яті творців Листопадового чину.

Світлини

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка