Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Коломия часів ЗУНР в інтерпретації Івана Монолатія



6 вересня 2018 р. професор Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Іван Монолатій презентував у головній книгозбірні області свою нову книгу „Місто двох республік і диктатури. Коломийські сцени Української революції”.

    Відкрила презентацію директор бібліотеки Людмила Бабій, яка представила присутнім автора – вченого, педагога, письменника, громадського діяча, який своєю науковою діяльністю зробив величезний внесок у дослідження історії рідного краю.
     У новій коломиєзнавчій книзі Івана Монолатія видавництва „Лілея-НВ” читачі знайдуть чимало важливих фактів з історії Коломиї періоду Західноукраїнської народної республіки. Кожна історична сцена містить роздуми і спогади безпосередніх учасників національно-визвольних змагань 1917-1921 рр., тексти офіційних документів революційної доби. У цьому історико-документальному виданні представлена інформація про знаних і маловідомих творців Української революції, історичні будівлі та місця, де відбувалися важливі події міського життя у 1918-1919 рр.
     На сторінках книги розкриваються особливості повсякденного життя містян, міська культура, проблеми гендеру, участь коломийців у формуванні Збройних сил ЗУНР, їхні бойові дії на фронті українсько-польської війни.
     Іван Монолатій, даючи відповіді на цікаві та доречні запитання модератора презентації  – бібліотекаря І категорії Христини Шовкопляс, пояснив неординарну назву книги, її зміст та структуру, яка є, по суті,  частинами драматичного твору, адже видання складається з 3 дій і 24 сцен,  у кожній дії є експозиція, сценографія, політичні актори та їх характеристики. Автор  повідомив, що нове видання є завершенням так званої коломиєзнавчої трилогії, першою частиною якої є праця „Цісарська Коломия”, а другою – „Місто без властивостей”. Він відзначив, що події, описані у книзі, перегукуються з теперішньою ситуацією в Україні та поділився з присутніми своїми творчими планами.
     Доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника Володимир Великочий відзначив високу майстерність автора, який намагається донести до читачів інформацію за допомогою свого індивідуального стилю, розповів про солідну джерельну базу нового видання, що дає змогу візуалізувати історію, дуже детально простежити події Української революції, а також охарактеризував презентанта як значиму постать в коломиєзнавстві.
     Долучилися до розмови про нове видання і гості свята, викладачі Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника: доктор мистецтвознавства Ганна Карась, доктор філологічних наук Ольга Деркачова,  доценти Юрій Довган та Андрій Королько.
     Присутніми на презентації були голова Івано-Франківського осередку НТШ Василь Мойсишин, історики та краєзнавці Сергій Адамович, Лілія Щербін, Мирослав Волощук, Тарас Маланюк, Роман Діда, директор видавництва „Лілея-НВ” Василь Іваночко, громадський діяч Віталій Перевізник та ін.
    На завершення дійства модератор зустрічі Христина Шовкопляс висловила вдячність всім присутнім та, зокрема, Іванові Монолатію за вибір ним обласної бібліотеки для презентації своєї нової праці,  яка розкриває незвідані сторінки історії одного з найбільших міст Прикарпаття.
   
     Світлини
   
   

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка