Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

УЧАСТЬ У НАУКОВІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ



21 червня 2018 року Галина Пристай, завідувач відділу літератури з мистецтва, кандидат наук з соціальних комунікацій взяла участь у роботі наукової конференції «Лемківський народний костюм: історія, традиція, сучасність», яка проходила на базі музейного комплексу «Лемківське село» м. Монастириська.

  Увагу дослідників постійно привертають питання походження одягу. Лемківський одяг, як і інші галузі традиційної культури, також давно вже став об'єктом досліджень. Проте існують певні моменти, що потребують ретельнішого вивчення. На думку дослідників, на кожному історичному етапі одяг видозмінювався щодо матеріалу виготовлення, крою, колористики, естетичного оформлення, силуету тощо.
Поважними гостями наукової конференції «Лемківський народний костюм: історія, традиція, сучасність» були голови обласних, районних та міських лемківських товариств і організацій Західного регіону України. В ході конференції йшла мова про те що, на превеликий жаль, не знаючи традиційного строю, іноді жінки поєднують в одязі елементи східної Лемківщини та західної, або до лемківських горсетів одягають сорочки з інших строїв етногруп України. Це виглядає неприродньо. Зазначалося, що традиційне вбрання лемків було дуже гармонійним. Будь-які «перемішування» одягу різних регіонів Лемківщини, або «доповнення» елементами вбрання з інших етнографічних областей України неодмінно руйнують цю неповторну естетику.
Варто відмітити, що всі доповіді представляли цікаві факти про лемківський стрій та викликали позитивні відгуки в учасників конференції.
      Галина Пристай виступила із доповіддю на тему «Лемківський костюм як джерело дослідження етнічної ідентичності». Вона зазначила, що у пропонованій статті зроблена спроба провести науковий аналіз друкованих праць, у яких висвітлюється інформація та світлини про лемківське вбрання.  Також нею були названі імена авторів, хто досліджував лемківський костюм в Україні та за кордоном.  П. Галина підкреслила, що комплексно сформованого переліку джерел та виданих праць з певної проблематики на сьогодні є недостатньо. Саме тому є необхідність у консолідації цієї інформації.
Програма конференції була доволі насичена. Вона включала презентацію елементів лемківської ноші з музейних фондів регіону та майстер-класи по зав'язуванню лемківських кривульок-криз і лемківських хусток.
   На завершення конференції учасники визнали, що актуальним є: продовження конференцій з цієїї проблематики,  подальше проведення історико-етнографічних розвідок, комплексне дослідження джерел та літератури, що розкривають інформацію про лемківський костюм, зокрема орнамент, колористику і композицію.
   Всі присутні щиро дякували за ідею та організацію проведення конференції оргкомітету музейного комплексу «Лемківське село», зокрема, директору музею Вірі Дудар.

  За результатами участі в конференції будуть опубліковані статті в збірнику матеріалів конференції.

 

Світлини

 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка