Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Про гібридну війну на Сході України говорили в обласній бібліотеці



14 лютого 2018 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки «Російсько-українська війна (2014-2017роки) : короткий нарис» професора Миколи Лазаровича з Тернополя.

Модератор зустрічі професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Іван Монолатій представив присутнім Миколу Лазаровича - українського історика, доктора політичних наук, заслуженого працівника освіти України, відомого як автора та співавтора понад ста сімдесяти наукових робіт, активного громадського діяча, воїна-добровольця російсько-української війни 2014-2017 рр. та його нову книжку «Російсько-українська війна (2014-2017роки): короткий нарис».  

Микола Лазарович - наш земляк, який народився в селі Баня-Березів Косівського району, проживає в м. Тернопіль, працює в Тернопільському національному економічному університеті на кафедрі документознавства, інформаційної діяльності та українознавства. Коло наукових інтересів М. Лазаровича - політична історія українського національно-визвольного руху 1914-1921 років; Голодомор 1932-1933 років.

Окрім написання монографій, наукових статей, підручників і посібників, науковець є частим гостем у ефірах теле- і радіопередач, на шпальтах преси. Важливим аспектом його наукової діяльності є також опонування дисертацій, відгуки на автореферати, виступи на наукових конференціях, редагування наукового збірника «Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє», який затверджений ВАК України як фахове видання з економіки.

Микола Лазарович - активний учасник Помаранчевої революції і Євромайдану. Не зважаючи на вік та стан здоров'я, через який йому кілька разів відмовляли в мобілізації, добровольцем пішов захищати Україну від російських агресорів.

Презентоване видання «Російсько-українська війна (2014-2017роки): короткий нарис» вийшло друком в івано-франківському видавництві «Лілея-НВ».

У своій книжці автор намагається обґрунтувати ідею, що причина війни «не лише Путін, Кремль, а й російський народ, який не визнає права за іншими народами мати власну державу».

«Особливістю сучасної гібридної війни є те, що весь масив інформації і повідомлень про хід бойових дій розсипається на безліч фрагментів, які не затримуються у довгій пам'яті. Не дивно, що навіть обізнаним важко тепер пригадати всю еволюцію війни. Книжка «Російсько-Українська війна (2014-2017 роки)» - спроба систематизації нашої недавньої історії - є актом стратегічним», - зазначено в анотації до видання.

Про події, які відбуваються на Сході України, про роль Росії в цій війні, про хлопців, які пішли захищати свою державу від агресора, про те, що дана війна продовжується і ми повинні докласти зусилля, щоб припинити її говорили: викладачі ПНУ імені Василя Стефаника Юрій Довган та Лілія Щербин, видавець Василь Іваночко, директор обласної бібліотеки Людмила Бабій, бійці АТО.

Згадували на зустрічі і про книжку «Леґіон Українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба», над якою професор працював в зоні АТО впродовж року в хвилини затишшя. Вчений вважає, що січові стрільці є прикладом для добровольців, які йдуть нині боронити Україну.

«Саме від нас залежить наше майбутнє, наше життя. Якщо ми це зрозуміємо, якщо ми оборонимо нашу батьківщину від агресора, тоді наша Україна буде процвітати серед європейських народів», - переконаний автор.

Особливого запалу надав презентації виступ земляків Миколи Лазаровича - аматорського чоловічого гурту «Кришталь» та лауреата Міжнародного гуцульського фестивалю гумористичного тріо «Веселі баняни», які піснями і жартами привітали свого знаменитого односельця.

Усі учасники зустрічі мали можливість придбати презентоване видання та отримати автограф науковця.

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка