Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Американська література та кіно жахів



19 жовтня 2017 р. в інформаційно-ресурсному центрі “Вікно в Америку” Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулося засідання клубу розмовної англійської мови, на якому обговорювалися питання розвитку американської літератури жахів та кіно жахів. Модераторами засідання були волонтери Корпусу Миру в Україні Томас Барефут та Джейкоб Хетч.

Томас організував дискусію щодо американської літератури жахів, де обговорювалися твори таких авторів, як Натаніель Готорн “Молодий Гудмен Браун”, Вашингтон Ірвінг “Легенда сонного виярку” та Едгар Аллан По “Маска Червоної Смерті”. Джейкоб повів нас  історією фільмів жанру жахів, ознайомив з першими фільмами про Франкенштейна, німецький експресіонізм у кінематографі, фільми Хічкока. Дана дискусія була пересипана солодкими подарунками, адже за кожну правильну відповідь квесту та за активність в обговоренні  відвідувачі заходу отримували цукерку від Джейкоба.

Література жахів – жанр художньої літератури, що початково мав на меті викликати в читача відчуття тривоги і страху. Надалі, у процесі жанрового розвитку, містив елементи гумору, передавав атмосферу слешерного екшену тощо. Така література часто містить містичне або фантастичне допущення, проте воно не є обов'язковим.

Біля витоків жахів в американській літературі знаходився роман Коттона Метера «Чудеса невидимого світу» (1693), що вийшов через рік після справи Салемських відьом. Один з найвідоміших американськмх письменників жаху XIX століття — Едгар Аллан По, відомий зображенням впливу злих сил на людину, «сутінкових» станів духу, атмосфери жаху в людському існуванні.

Пізніше, в 30-50-ті XX століття, з'являються розповіді Рональда Даля, Джона Кольера, Джеральда Кершо, які поєднували надприродне з чорним гумором.  До жанру жахів відносяться й деякі оповідання Рея Бредбері.

Класиком сучасних жахів вважається Стівен Кінг. Письменник впевнений, що зустріч у літературі і кіно з тим, що лякає тебе самого в житті, дозволяє від цих страхів позбутися.

Учасники клубу дізналися багато цікавого від наших американських друзів.

Посилання на фото.

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка