Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Аспекти українсько-німецьких відносин в Галичині



3 жовтня 2017 року в День німецької єдності, в рамках відзначення 2017/2018 українсько-німецького року мов та в рамках спільного проекту Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка та бібліотеки Goethe-Institut в Україні «Мова. Культура. Німеччина» відбулася науково-практична конференція «Аспекти українсько-німецьких відносин в Галичині».

    Конференція  була   організована спільно з викладачами та студентами кафедри німецької філології Прикарпатського Національного університету імені  Василя Стефаника. Модератором конференції була старший викладач кафедри Шацька Галина Миколаївна, яка досліджує дану тему і має ряд публікацій.
    На запрошення відгукнувся Іван Монолатій, український вчений і педагог, історик, етнополітолог, краєзнавець, кандидат історичних наук, доктор політичних наук, професор, почесний громадянин міста Коломиї, академік Академії наук вищої школи України, дійсний член НТШ. Він розповів про німецькі колонії Галичини, про Мюнхенську школу історії України, соціально-культурний розвиток німців у Галичині, про Союз галицьких німців у Штутгарті. На книжковій виставці були представлені 7 видань І. Монолатія на цю тему.
    Магістри кафедри німецької філології підготували доповіді німецькою мовою: «Theodor Zockler», «Das Deutsche Gymnasium in Stanislau, 1919-1939», «Volkstum und Volksglaube der Galiziendeutschen», в яких  обговорювали мовну картину того часу, діалекти, запозичення з німецької мови в українській, словник Юліуса Кремера. Також звучали німецькі народні пісні у виконанні студентів.
    Викладачі кафедри Малашевська І.Я. та Павлишинець О.О. розповіли про сучасні відносини та співпрацю з Thuringische Rhon-Gymnasium і закликали студентів проводити свої власні дослідження з даної теми.

  Світлини

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка