Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту



В інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбувся вечір пам’яті жертв трагічної події – Голокосту, адже вона нагадує нам про геноцид, який привів до загибелі приблизно 6 мільйонів євреїв, 200 тисяч ромів, 250 тисяч людей з обмеженими можливостями, і який здійснювався нацистським режимом. 27 січня міжнародна світова спільнота відзначає день пам’яті жертв Голокосту. Адже саме цього дня у 1945 році звільнили в’язнів нацистських концтаборів поблизу польського міста Освенцім.

   Модераторами заходу були волонтери Корпусу Миру в Україні Кайл Логан та Роберт Грувер, які не тільки розповіли про події того воєнного часу, але й провели історичне дослідження щодо Голокосту в Івано-Франківську. Вони розповіли про так звану «криваву неділю» в Станіславі, коли 12 жовтня 1941 р. у зв’язку із запланованим на 22 жовтня приїздом до міста генерал-губернатора Г. Франка та губернатора дистрикту «Галичина» О. Ляша було розстріляно від 6 до 12 тис. єврейського населення Станіслава. Згадали події в Дем’яновому Лазі, Чорному лісі, розповіли про ґетто Станіслава, адже винищення мирного населення нацисти проводили у місцях примусового утримання – концтаборах, ґетто, тюрмах і таборах для військовополонених. Розповідь волонтерів супроводжувалася рідкісними історичними фото.
    Учасники заходу намагалися англійською мовою висловити свої почуття, враження від почутого і побаченого, дискутували щодо історичних подій того часу. Томас Барефут, як професійний історик, коментував спірні історичні питання, розглядав погляди на ці події американських політиків, згадували Дуайта Ейзенхаурера, американського військового і державного діяча, 34-ого Президента США, одного з головних американських воєначальників Другої світової війни, головнокомандувача сил Антигітлерівської коаліції в Європі, генерала армії США (1944), кавалера багатьох нагород, зокрема радянського ордена «Перемога» (1945).
    Запрошуємо на наші засідання клубу розмовної англійської мови щочетверга о 16 год. за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 46.

 

 

Оновлено 18-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка