Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Найкраща книжка Прикарпаття – 2016» в обласній бібліотеці



1 лютого 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося вручення дипломів переможцям конкурсу «Найкраща книжка Прикарпаття – 2016р.».

Конкурс, організований правлінням Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України, цьогоріч відбувся вперше. За словами його ініціаторів та водночас модераторів заходу - голови обласної організації Національної спілки письменників України Євгена Барана та письменника Василя Бабія, метою конкурсу є відзначення кращих авторів Івано-Франківщини та їхніх видань і водночас популяризація української книги, яка сьогодні, на жаль, не займає провідного місця на книжковому ринку держави.

Підтримав ідею конкурсу і знаний літературознавець, професор кафедри української літератури Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника Степан Хороб, зазначивши, що проект доносить українське слово до широкого читацького загалу, робить акцент   на українському, розкриваючи світові духовність нашої нації.

Тож за підсумками конкурсу, найкращими книгами 2016 року у 9 номінаціях стали:

«Івікові журавлі» Ярослава Ясінського  (видавництво «Дискурсус»; номінація «Поезія» );

«Тепла вохра» Олега Лишеги (видавництво «Лілея-НВ», номінація «Проза»);

«Варвари»Степана Процюка (видавництво «Теза», м. Вінниця,  номінація «Дитячо-підліткова література»);

«Регіт Арідника», «Жага» Ростислава Єндика (видавництво «Місто НВ», номінація «Спадщина»);

«Вічний жид з Коломиї» Івана Монолатія (видавництво «Лілея-НВ», номінація «Історико-краєзнавча література»);

«Знаки часу. Розпізнавання» Любомира Стринаглюка (видавництво «Дискурсус», номінація «Публіцистика»);

«Коли цвітуть серця», «Метелик під сонцем», «Предвічна суть», «Знов розквітне розмай» Ярослава Ткачівського (видавництво «Симфонія форте», номінація «Пісенна творчість»);

 «Таємничі лещата», «Дух і кров»  Михайла Андрусяка (видавницво «Вік»; номінація «Художньо-документальна література»);

«Ще не літо, але вже все зрозуміло» Василя Карп'юка («Видавництво Старого Лева», м. Львів номінація «Есеїстика»).

Переможцям вручили дипломи, а в подарунок - книги. Кожен з них поділився своїми враженнями з численною публікою, яка завітала до бібліотеки на таку урочисту подію. Серед присутніх гостей - голова Івано-Франківського осередку НТШ, професор Василь Мойсишин, координатор громадської організації «Поступовий гурт франківців», політик, професор Сергій Адамович, відома громадська діячка, депутат обласної ради, Заслужений вчитель України Оксана Тебешевська, письменник та мистецтвознавець Мирослав Аронець та ін.

Диплом Олега Лишеги, що відійшов у вічність наприкінці 2014 р. отримав видавець його творів, директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко. А нагороду світлої пам'яті Ростислава Єндика вручили упорядникам його творів - літературознавцям, доцентам ПНУ імені Василя Стефаника Марті Хороб та Оксані Залевській. Не зміг бути присутнім на святі і ще один переможець конкурсу Михайло Андрусяк, який сьогодні перебуває в АТО.

Як зазначив Євген Баран, в перспективі до конкурсу планують залучити спонсорів, щоб підтримати лауреатів також і матеріально. Сам конкурс відбуватиметься щорічно, а його результати повідомлятимуть до Дня Соборності України.

Директор бібліотеки Людмила Бабій щиро привітала переможців конкурсу, який є визначною подією у літературному житті краю, а також представила гостям заходу організовану до свята виставку найкращих книг Прикарпаття 2016 року, які користуються великою популярністю серед читачів книгозбірні.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка