Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

У бібліотеці – вечір-спогад пам’яті Євгена Побігущого



15 листопада в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся вечір-спогад, присвячений 115-ій річниці від дня народження визначного українського військового і політичного діяча Євгена Побігущого (Рена). Модератором заходу виступив його нащадок – академік Іван Монолатій.

Присутні, серед яких - директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ігор Дебенко, директор видавництва  „Лілея-НВ" Василь Іваночко, прикарпатські історики та краєзнавці Петро Ганцюк, Юрій Довган, Лілія Щербін, Петро Гаврилишин мали змогу з розповіді академіка Івана Монолатія пізнати життя та діяльність непересічної та, на жаль, мало відомої широкому загалу постаті Євгена Побігущого.

Уродженець Тернопільщини, він здобував освіту у Коломийській гімназії, на філософському факультеті Українського таємного університету у Львові, греко-католицькому ліцеї у Станиславові, на факультеті права та суспільно-політичних наук Українського вільного університету в Мюнхені.

Пластун, старшина Української Галицької Армії, член Української Військової Організації та Організації Українських Націоналістів, командир куреня „Роланд" і піхотного полку дивізії СС „Галичина", полковник Першої Української дивізії Української національної армії, Лицар-Командор Ордену Св. Папи Сильвестра. А ще - вчитель у народних школах і гімназіях у таборах для переміщених осіб, референт Головної управи Українського Червоного Хреста в Німеччині, довголітній виховник Спілки української молоді.

І це далеко не повний перелік посад Євгена Побігущого. Однак важливим є те, що через все своє життя він проніс у серці любов до України, а своєю діяльністю намагався здобути для неї волю і самостійність.

Під час заходу Іван Монолатій зачитав присутнім уривки спогадів Євгена Побігущого про події осені 1918 р., ознайомив із двотомником його мемуарів „Мозаїка моїх споминів", які перевидав Василь Іваночко, представив виставку документів Рена, серед яких - гімназійні та університетські свідоцтва, атестати, дипломи. Це, в свою чергу, дало змогу кожному чітко уявити життя героя вечора, його плани, задуми та мрії, зрозуміти його великий внесок у розбудову Вітчизни.

Директор бібліотеки Людмила Бабій наголосила, що своєю плідною працею патріот науки та України Іван Монолатій розкриває широкому загалу знакові постаті світового українства, серед яких почесне місце займає і Євген Побігущий. Господиня книгозбірні на знак поваги подарувала академіку нове видання бібліотеки - каталог книжкових видань прикарпатських авторів  „Друковане слово Прикарпаття", до якого він написав передмову і який обов'язково стане у нагоді вченому в його майбутній науковій діяльності.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка