Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

22 вересня – День партизанської слави України



З цієї нагоди у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-спогад «Дорогами партизанської слави»

День партизанської слави, встановлений Указом Президента України, вперше відзначався в нашій державі 22 вересня 2001 року, в день 60-тої річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки ІІ світової війни. Відзначення цього свята є державним визнанням внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали, даниною всенародної поваги до тих, хто боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя для перемоги над ненависним ворогом.

Найважчі та найжорстокіші випробування випали на долю нашого народу у роки Другої світової війни. Мільйони українців, пройшли крізь це пекло і не скорилися. Перші загони партизанів з'явились в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами під керівництвом Миколи Попудренка та Сидора Ковпака. Як відомо, організація руху опору в Україні проти німецьких окупантів та їх союзників у 1941-1942 роках була пов'язана з величезними труднощами. Офіційна концепція війни «малою кров'ю на ворожій території», що панувала напередодні війни, не передбачала дій партизанських загонів. Партизанський рух в Україні набув масовості з кінця 1942 року. Сьогодні відомо, що у період Другої Світової війни налічувалося близько 6200 партизанських угруповань та загонів. В них служили майже мільйон солдат. Ці невидимі війська, як і інші підрозділи, понесли великі людські втрати під час боротьби з гітлерівським військом. Але внесок партизанських формувань в загальну перемогу людства над нацизмом просто неоціненний.

На книжково-ілюстративній виставці «Дорогами партизанської слави» представлені книги, які розповідають про нелегкі військові будні партизан, про їхню запеклу боротьбу з ворогом та про людей, які віддали своє життя в цій боротьбі за свободу України. Зокрема, це такі видання як В. Дмитрук «Вони боролися за волю України», В. Заведнюк «Похідні групи українських націоналістів», В. Литвин «Україна в Другій світовій війні (1939-1945)», «Свідок повстанської слави» та багато інших. Створена експозиція є даниною шани та поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі - усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками.

Тож запрошуємо всіх бажаючих до перегляду.

Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка