Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Квітень – місяць поціновувачів джазу



У рамках заходів інформаційно-ресурсного центру “Вікно в Америку” Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка в квітні створено Музичну територію, де поціновувачі цього стилю музики можуть ознайомитися з історією джазу через книги, плакати, енциклопедії, електронні бази даних.

  Квітень було названо місяцем шанувальників джазу десять років тому для того, щоб віддати шану цьому унікальному американському жанрові. Упродовж квітня концерти, ретроспективи та святкування в США та в усьому світі вшановують джазові традиції та джазову культуру. Гасло «Джаз: Народжений в Америці. Улюблений в усьому світі» підходить і для України, де цінування джазової музики має свою тривалу історію.
 Національний музей історії Америки при Смітсонівському інституті у Вашингтоні сприяє проведенню «Місяця вшанування джазу», щоб популяризувати джаз як історичну та живу американську мистецьку форму. Подібні святкування проводяться по всіх штатах та в понад 40 країнах світу.
  Відомий джазовий дослідник Маршалл Стернс в своїй книзі «Історія джазу» характеризує джаз як синтез "білої" та "чорної" музичної культури. Тому головними складовими цієї музики є європейська гармонія, євро-африканська мелодія та африканський ритм.
  Цього разу учасниками заходу були учні восьмих класів ЗОШ №3 міста Івано-Франківська, які вивчають англійську мову з 2-го класу, а в бібліотеці їм було організовано бінарний урок, на якому вони не тільки ознайомилися з історією джазу, але й послухали джазові композиції у виконанні відомих американських виконавців - співаків та музикантів.
  А також це була чудова можливість вдосконалити свої розмовні навички англійської мови. Керівник центру Жирик Л.І. підготувала презентацію та музичний квест, який учні розгадували із зацікавленням та дуже емоційно. Вони довідалися про витоки джазу, його стилі (блюз, діксіленд, свінг, „вільний джаз", блюграсс, госпел та інші) та про музичні інструменти, які використовуються при виконанні джазових творів.
  Також ми говорили про український джаз, його розвиток в нашій країні та групи, які виконують музичні композиції в цьому стилі. А це - цікава львівська група Lemko Bluegrass Band, творчість якої об'єднана українсько-американською музикою як традиційною, так і популярною. Лемківське буґі, карпатський блюґрас, гуцульський блюз та ковбойські співанки - все це ми почули на нашому заході.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка