Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

„Листи додому” прадіда Івана Монолатія



11 квітня академік Іван Монолатій в обласній книгозбірні презентував чергове упорядковане видання – „Листи додому” свого прадіда – художника, театрального діяча Миколи Стрільчика.

Дата презентації видання є невипадковою, адже рівно 121 рік тому народився Микола Стрільчик, знаний український театральний діяч, уродженець Кривенького, що на Тернопільщині. Він прожив трохи більше, ніж чотири десятки років. Був представником Української Національної Ради в Станиславові, художником-декоратором у закладах культури Києва і це далеко не повний перелік життєвих крутежів Миколи Стрільчика, який свій земний шлях закінчив, як і тисячі українців, трагічного 1937-го.

Професор Іван Монолатій розповідав і про свою бабусю Любу, яка залишилась сиротою 15-літньою дівчинкою. Саме вона роздобула у 1989 р. перші скупі підтвердження радянської спецслужби про те, що її батьки дійсно стали жертвами сталінського терору, були розстріляні і місця поховання яких не встановили. Вона поділилась цікавою інформацією про своїх батьків внукові. А додатковим джерелом до бабусиної пам'яті були й листи, які написав батько і адресував рідним у Кривеньке.

У презентованій книжечці, що вийшла у світ у видавництві „Лілея-НВ", представлені 12 листів - починаючи з 1917 р. і закінчуючи першими роками 1930-х рр, які збереглися донині. „Ці листи, які були єдиним комунікатором зв'язку між рідними, - розповідав Іван Сергійович, - не лише документальні свідчення про життя-буття однієї з тисяч українських сімей, які знищив більшовицько-комуністичний режим у совєтській Україні в 1930-х рр, описи їхнього повсякдення у „країні Рад", котре владці замаскували під українізацію, а й одинокі нитки в живій сув'язі нашої всеукраїнської родинної пам'яті про жертви совєтського тоталітаризму. І мені, як історику, болить саме за документальні свідчення і як онука, правнука тих людей, про яких йдеться у цій книзі".

 На презентації були присутні громадські активісти, краєзнавці, поети, художники, викладачі ПНУ ім. В. Стефаника тощо. Серед них: Віталій Перевізник, Роман Діда, Андрій Королько, Микола Якимечко, Олександра Геник, Галина Петросаняк та ін. Всі одностайно твердили, що потрібно вивчати свої сімейні документи, фото та листи про трагічні сторінки  життя своїх предків. 

Присутні мали змогу переглянути оригінали листів та фото на виставці, які увійшли до презентованого видання „Листи додому".

 На завершення зустрічі директор бібліотеки Людмила Бабій подякувала Івану Монолатію за новий шлях популяризації краєзнавчої книги і закликала всіх відкривати та досліджувати своє коріння, свій родовід.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка