Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Світ поезії України та Америки



24 березня в інформаційно-ресурсному центрі “Вікно в Америку” Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка відбувся захід, присвячений Всесвітньому дню поезії. На заході ми намагалися поєднати минуле і сьогодення, згадували вірші українських та американських класиків, знайомилися з сучасними поетами, чия лірика дзеркально відображає людське життя, з усіма радощами та негараздами.

        Світ поезії вражає своєю емоційністю та відвертістю.

     Кожен, хто прийшов насолодитися поетичним словом, намагався читати вірші мовою оригіналу - українською чи англійською. Це були поезії улюблених поетів - Ліни Костенко, Олександра Олеся, Генрі Водсворта, Лонгфелло, Роберта Фроста. Одна з учасниць підготувала невеличку презентацію про Роберта Фроста і ми мали чудові хвилини звучання записаної поезії «A Prayer in Spring» у виконанні автора.

      Особливої уваги було надано поезії нашої сучасниці Ліни Костенко, яку називають "нерозгаданим чудом", "неймовірним птахом", "голосом народу", "пілігримом вічності". Її поезії актуальні завжди, їх перекладено багатьма мовами світу. А гості заходу читали вірші Ліни Костенко українською мовою, а також в перекладі на англійську.

      Організована книжкова виставка дала можливість ознайомитися з віршами як американських та англійських поетів, так і з виданнями перекладів українських авторів англійською, а також американських поетів - українською, зокрема представлених у виданні „Сто років юності: Антологія української поезії 20 ст. в англомовних перекладах".

    Також ми обговорили переклади американських поезій нашим земляком,  живим класиком "актуальної" української літератури Юрієм Андруховичем. У фондах бібліотеки є чудове видання „День смерті пані День: Американська поезія 1950-60-х років у перекладах Юрія Андруховича".

     На заході перепліталося різноманіття багатьох мов - української та англійської, арабської та шведської, панувала атмосфера добра, взаєморозуміння і доброзичливості, адже гостями заходу були не лише українці, але й араби, а також юнак, який народився в Америці, але тепер живе в Дубаї (ОАЕ).

       Нагадуємо, що 2016 рік проголошено Президентом України роком  англійської мови, тому в нашому центрі заходи проводяться виключно англійською для вдосконалення розмовних навичок володіння мовою.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка