Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пам’яті українофіла Якова Оренштайна – праця академіка Івана Монолатія



26 січня професор Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Іван Монолатій презентував у головній книгозбірні області своє чергове ґрунтовне дослідження „Вічний жид з Коломиї. "Українець" Мойсеєвого визнання Яків Саулович Оренштайн”.

Нова монографія Івана Монолатія - одна з перший спеціальних студій про відомого українського видавця, уродженця Коломиї, єврея Якова Оренштайна. Красива, тактильно приємна книга, яку хочеться прочитати, побачила світ в івано-франківському видавництві „Лілея НВ" Василя Іваночка.

За свою видавничу діяльність Яків Оренштайн став заручником російського окупаційного режиму, його оголосили шпигуном, звинуватили у зраді державі. З ним боролися російська армія, австрійська розвідка, польська поліція і ґестапо. Він співпрацював з інститутами української еміграції, купував літаки для УНР, був дипломатичним радником і посередником між УВО та єврейськими міжнародними організаціями, одним з найвідоміших фігурантів міжетнічної взаємодії 1920-1930-х років, підтримував ідею створення українського університету.

Однак найбільше він спричинився до промоції української книжки як засновник і власник коломийської "Галицької накладні" та берлінської "Української накладні". Тож не дивно, що на титульній сторінці презентованої праці місцем видавництва зазначена Галицько-Українська Накладня ім. Якова Оренштайна, що символізує продовження традицій українського книговидання та збереження пам'яті про „вічного Жида з Коломиї".

Як зазначив презентант, видання про найбільшого книговидавця першої третини ХХ ст. готувалося до друку 3 роки, матеріал збирався не лише в Україні, а й в інших європейських країнах та Єрусалимі.

Цікаво, що книга складається із оповідей, а сам автор виступає у кожній з них в різних іпостасях: біографа, психолога, детектива, науковця тощо та є відвертим до читача, не ідеалізуючи свого героя.  А поруч з  оповідями про Оренштайна прослідковується історія коломийської єврейської громади, яка посідає важливе місце в минулому й сьогоденні єврейського народу.

Долучилися до розмови про нове видання і запрошені до слова гості свята - історики Сергій Адамович, Лілія Щербін, Юрій Довган, видавець Василь Іваночко.

За словами доктора історичних наук, професора Володимира Великочого, презентована праця є безцінним внеском в українську історичну етнополітичну науку та є першою ластівкою україноюдаїки в царині біографістики. Хоча дослідження написане всупереч всім правилам щодо написання монографій, однак саме така форма подачі тексту робить книгу живою, легкою для сприйняття широким загалом читачів.

Завітали на презентацію до Івана Монолатія не лише історики та краєзнавці Олег Єгрешій, Андрій Королько, Ростислав Гандзюк, Петро Гаврилишин, Роман Діда, а й літературний критик, голова обласної організації НСПУ Євген Баран, письменники Ярослав Ткачівський, Ольга Деркачова, громадсько-політичний діяч Віталій Перевізник та ін.

Хочеться додати, що вже за свого життя Яків Оренштайн став живою легендою. Його життєпис, про який розповідає книжка Івана Монолатія „Вічний жид з Коломиї. "Українець"  Мойсеєвого визнання Яків Саулович Оренштайн", справді заслуговує на великий роман та кінофільм. І в цьому, сподіваємось, переконалися всі учасники заходу в обласній бібліотеці ім. І. Франка.

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка