Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Візит делегації Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка до Воєводської публічної бібліотеки ім. Е.Смолки в м. Ополє (Республіка Польща) 2015р.



Працівники Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка з 23 по 27 листопада 2015 року перебували з візитом у Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки в м. Ополє (Республіка Польща), згідно Угоди про співпрацю між бібліотеками.

  До складу делегації входили директор обласної універсальної наукової бібліотеки Бабій Л. В., помічник заступника голови ОДА Темник І. С., директор Рожнятівської ЦБС Рибчак М. В., головний бухгалтер ОУНБ Смушак Г. І. , зав. сектору ОРФ Бандура О. М., бібліотекар І категорії Макар Н. В.
  23 листопада бібліотечні працівники ОУНБ ім. І.Франка відвідали головну Воєводську публічну бібліотеку ім. Е. Смолки в м. Ополє. Директор бібліотеки п. Тадеуш Хробак організував екскурсію бібліотекою, під час якої івано-франківські фахівці не тільки ознайомилися зі структурними підрозділами бібліотеки та її філіалами – літератури іноземними мовами, Австрійською та Музичною бібліотеками, але й обговорювали професійні питання. Відбулася зустріч з працівниками бібліотеки.
  24 листопада ми відвідали міську публічну бібліотеку ім. Владислава Бронєвського в Нісі та її філію в с. Коперніках. В загальному населення гміни складає 6 400 осіб. Міська бібліотека об’єднує 10 сільських філій та 2 бібліотечні пункти. Їх працівники обслуговують читачів, проводять різноманітні конкурси, майстер-класи. На території гміни знаходяться 4 школи і гімназія, кожна з яких має свою бібліотеку.
  Українська делегація також мала можливість ознайомитися з Музеєм Чину Повстанського SLASKIN, який розташований на Горі Св. Анни. Музей виник в 1961 році і присвячений подіям Сілезького повстання. Постійна експозиція, організована в залах на першому поверсі, представляє історичну подію, яка пожвавлюється 15-хвилинною світло-звуковою виставою "Панорама Сілезького повстання".
  25 листопада українські гості поїхали до Селезької бібліотеки в Катовіцах. Це Воєводська публічна бібліотека, яка має статус наукової. Бібліотека складається з 3 будівель, 12 читальних залів на 284 робочих місць, має 75 комп’ютерів для читачів, щороку проводить 350 різнопланових заходів, різні літературні фестивалі, фестивалі творчості дітей. Бібліотечний фонд налічує 2 300 000 документів (разом з періодикою). Основні фонди складає краєзнавча література. Ця книгозбірня є однією з 15 бібліотек в Польщі, яка отримує обов’язковий  примірник. З 2000 р. вона стала методичним центром для публічних бібліотек Воєводства. Бібліотека надає послуги з ксерокопіювання і сканування, цифрового копіювання, сканування чорно-білих мікрофільмів, сканування оригіналів, експертизи стану друкованих видань. Для збереження фондів проводять газову дезінфекцію книг, мікробіологічні дослідження.
  Відділ рідкісних видань бібліотеки має понад 528 000 книг, найдавніші видання 1474 р. Зберігаються 555 стародруків, 53 інкунабули, 30 рукописів. Багато є книг про Станиславів, 350 екземплярів Львівської бібліотеки театральної, 634 графічних робіт, 1270 фотографій, понад 1000 листівок.
  Також ми відвідали Спільну бібліотеку Селезького університету і Економічного університету. Тут зібрані фонди 2 бібліотек і використовуються найсучасніші технології. У будівлі зі скла і металу на першому поверсі знаходяться відділи абонементу, зал для конференцій на 90 осіб, дидактична зала на 30 осіб. На 2-3 поверхах – читальні зали з вільним доступом до фондів, медіатека, кабінки для індивідуальної роботи читачів та офісні приміщення. 4-5 поверхи – це приміщення для спецфондів (54 км полиць з книгами). У приміщенні може одночасно перебувати 1000 осіб. Фонди Спільної бібліотеки становлять 800 000 примірників, з них 340 000 – у вільному доступі. Вони складаються з наукових видань, які видають університети як в паперовому, так і в електронному вигляді. Розроблена спеціальна програма для людей з вадами зору, спеціально на їх замовлення комплектують фонди, які забезпечують їхні інформаційні потреби. Для тих, хто має вади слуху, є працівник, який навчає мови жестів. 
  26 листопада івано-франківська делегація відвідала відділ рідкісних видань Воєводської публічної бібліотеки ім. Е. Смолки, який розташований в замку Опольського Рогова. Тут зберігаються найцінніші бібліотечні фонди: стародруки, рукописи, графіка та рідкісна картографія.
  Ми мали нагоду взяти участь в зустрічі у Воєводській публічній бібліотеці ім. Е. Смолки з сатириком Станіславом Тимом, який презентував книгу „Пес тобто Кіт» – фейлетони 1972-2014 років з малюнками автора. Побували ми й у Замку в Мошній, який зберігся з ХVIII ст.
  27 листопада делегація з Івано-Франківщини ознайомилася з визначними пам'ятками, відвідала культурні заклади міста Ополє, зокрема, Пяст́овську в́ежу, Селезійський музей, а також Глогувек – місто історії пам’яток. 
  Івано-Франківські бібліотечні працівники отримали багато позитивних та незабутніх вражень від фахового спілкування з польськими колегами, ознайомлення з інноваційним досвідом бібліотек Опольського Воєводства та бібліотеками міст Сідзінє та Катовіце.
  З нетерпінням чекаємо на подальші професійні зустрічі.

 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка