Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пастирські послання Андрея Шептицького – тепер у серії „Моє місто”



23 вересня 2015 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація ювілейного, 40-го випуску, серії „Моє місто” – книги „Перше слово Пастиря”, присвяченої 150-річчю від дня народження Андрея Шептицького.

В основі видання - пастирські послання митрополита, тогочасного станиславівського єпископа, які він написав у нашому місті (саме тут і почалося його велике служіння Україні) та поза його межами для віруючих всього українського народу.

Серед них: „Перше слово Пастиря", „Наша програма", „Правдива віра", „Християнська родина", „До моїх любих гуцулів", „На грані двох віків" та „Найбільша заповідь".

 Зміст послань вкотре переконує вдумливих читачів у пророчих думках слуги Божого, який вже за свого земного перебування серед українців став не лише символом незламної віри, а й святим у людському розумінні. Митрополит притягував до себе серця людей своєю щирістю, невдаваною добротою та любов'ю.

Говорили про Шептицького, його непересічну особистість та багатогранну діяльність модератори зустрічі - академік, доктор історичних наук професор Іван Монолатій та директор видавництва „Лілея-НВ", в якому побачила світ книга, Василь Іваночко. Долучилися до розмови й гості презентації, серед яких - голова громадської ради при ОДА Віталій Перевізник, кандидат історичних наук доцент Андрій Королько, журналіст, політолог, викладач Варшавського університету Казимир Вуйчіцький, краєзнавці Михайло Головатий та Роман Чорненький, директор головної книгозбірні області Людмила Бабій.

За словами презентантів, головне завдання, яке вони ставили перед собою - це популяризація послань митрополита, доступність їх широкому загалу читачів, адже вони є дороговказом для християн будь-якої конфесії, у них закладені істини Церкви.

Варто зазначити, що 40-ий випуск є першою книгою серії  „Моє місто" власне в кольоровій обкладинці. Під час її підготовки видавці - члени однойменного історико-краєзнавчого об'єднання тісно спілкувались з укладачами львівського 4-томного видання творів Шептицького, а саме - з науковим працівником історичного архіву у Львові Оксаною Гайовою, яка разом з Романом Гораком є співтворцями випуску. Їхньому перу належить розділ „З цілого серця...",  що якнайкраще розкриває станиславівський період життя та діяльності митрополита.

Передмову до нової книги, як і до попередніх випусків серії,  написав науковий редактор об'єднання „Моє місто" Іван Монолатій.

У виданні використані ілюстрації з приватних колекцій голови  об'єднання Зеновія Жеребецького, науковця Оксани Гайової, а також світлини з колекції Державного архіву Івано-Франківської області.

До слова, в рік Пророка України історико-краєзнавче об'єднання спромоглося видати не лише пастирські послання Шептицького. Саме містознавці є ініціаторами спорудження пам'ятника митрополитові в Івано-Франківську.

Презентація книги „Перше слово Пастиря" в обласній  бібліотеці ще раз засвідчила про велич постаті Мойсея українського народу Андрея Шептицького та, сподіваємось, дала змогу її учасникам глибше пізнати його чин, любов до України та українців.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка