Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги Олександра Сича в бібліотеці



30 червня в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги «Український націоналізм: традиція і модерн», кандидата історичних наук, доцента Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Олександра Сича.

  Модератор зустрічі Руслан Марцінків  представив автора збірника праць   колишнього віце-прем'єр-міністра, заступник голови ВО «Свобода» з ідеологічних питань, науковця Олександра Сича.
  «Олександр Сич як історик-науковець, політолог і довголітній політик-практик свою практичну діяльність незмінно і винятково проводить у руслі націоналізму як ідеології та політичного руху і головні свої судження та думки висвітлив у книзі «Український націоналізм: традиція і модерн» 2-ге видання, доповнене. Як і в першому виданні, у перевиданні зібрано статті, доповіді, лекції, рецензії та інтерв'ю про український націоналізм»,- зазначив ведучий.
  Збірник праць, об'єднаних темою українського націоналізму, автор окреслює його історичні корені та світоглядне підґрунтя, подає авторське трактування окремих сторінок процесу його становлення й поширення, знаменних подій і постатей, визначає роль і місце націоналізму в новітній українській історії.
   Як зауважив Олександр Сич, ідея збірника виникла під час спілкування із однодумцями. Зокрема, під час поїздок на Схід і Південь України, де п. Олександр читав лекції про націоналізм. І дуже часто його запитували,  де можна почитати про це більше.
  «Тож ідея видати перевидання виникла так само. Як тільки у моїй політичній кар'єрі видався люфт часу, я за партійним завданням знову поїхав Україною. І помітив, що ці книжки користуються величезним попитом у Одесі, Черкасах, Полтаві, Кіровограді. Тож зрозумів, що вони потрібні. Так вийшло перевидання», - розповідає Олександр Сич. За словами автора, нове видання вийшло розширеного варіанту,  окрім семи розділів першої книги було додано ще кілька статей і сформовано окремий розділ - про Революцію Гідності та російсько-українську війну.
  Присутніх на презентації цікавило дуже багато питань, зокрема, на запитання, чи можна у книжці знайти відповідь коли завершиться війна, чи буде четверта революція та яке майбутнє чекає Україну, Олександр Сич   зазначив, що ще у 2008 написав у своїй лекції про дві не завершені революції.
  «І тоді казав, що буде третя. І вона відбулась. Але вона теж не завершена. І, розгортаю логіку революційного процесу в Україні,  буде четверта. Але якою вона буде? Треба прорахувати коли відбувались попередні, яка динаміка, якими методами. І ми зможемо прорахувати - якою ж буде четверта революція. Так само й російсько-українська війна. Ми шукаємо відповіді на запитання «Чи можна було її оминути?». Її оминути було неможливо. Просто нас наздогнало те, що мало бути у 1991 році», - підкреслив політик.
  Окрім того,  присутніх цікавило що спільного між українським, польським та російським націоналізмом, як відрізнити революцію від псевдореволюції та чим європейський націоналіст відрізняється від нашого. Загалом дискусія тривала понад півтори годин.  

  Для читачів обласної бібліотеки автор презентував три примірника збірника з автографом.

 

 

Оновлено 06-09-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка