Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги «Літературна казка Польщі» Ольги Деркачової та Соломії Ушневич



4 березня 2015 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбулася презентація науково-методичного посібника «Літературна казка Польщі» Ольги Деркачової та Соломії Ушневич.

   Відкрила презентацію директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій, яка представила присутнім авторів видання та надала їм слово.
   Поява «Літературної казки Польщі», як відзначила франківська письменниця, науковець, викладач Ольга Деркачова, зумовлена бажанням авторів продовжити аналіз розвитку літературної казки протягом останніх століть, а також необхідністю популяризувати польську дитячу літературу в Україні. Це третя книга серії «Літературна казка», що започаткована відповідно до потреб і запитів часу, з урахуванням вимог до курсу «Дитяча зарубіжна література». Раніше вийшли друком «Літературна казка Великобританії», видавництво «Типовіт», та «Літературна казка Німеччини та Австрії», видавництво «Дискурус».
   Аналізуючи доступний для широкого загалу літературознавчий матеріал, автори підручника прийшли до висновку, що існує певна проблема щодо популяризації польської дитячої літератури в Україні. Дана книга дозволяє розширити коло дитячого читання, запропонувати новий інструментарій для аналізу цікавих художніх текстів. Обов’язковим у сучасному навчально-освітньому просторі є використання проектних технологій, тому кожна тема завершується підготовкою мультимедійної презентації.
   Посібник «Літературна казка Польщі» презентує творчість таких письменників як Клементина Гофман-Танська, Марія Конопніцька, Януш Корчак, Корнель Макушинський, Яніна Поражинська, Юліан Ейсмонд, Марія Ковнацька, Марія Крюгер, Ян Бжехва, Войцех Жукровський, Чеслав Янчарський, Єжи Брошкевич, Сат-Ок, Дорота Тераковська, Йоанна Папужинська, Януш Леон Вишневський, Пауліна Вільк, Іда Перельоткін, кожен з яких гармонійно доповнює нішу літературної казкотворчості представників цих країн, зазначила співавторка видання науковець, викладач Соломія Ушневич.
   Інтерпретуючи відомі дитячі твори з урахуванням сучасних літературознавчих практик, вводячи як складові читання елементи психоаналітичної методології, типологічного зіставлення, психологічного інструментарію, можна підвищити інтерес до дитячої літератури й інтерес дітей до літератури, вважають авторки.
   Привітати Ольгу Деркачову та Соломію Ушневич з виходом нової книги прийшли: голова обласної організації НСПУ Евген Баран, директор Педагогічного інституту ПНУ імені Василя Стефаника Олексій Рега, рецензент видання, кандидат філологічних наук, доцент ДВНЗ ПНУ імені Василя Стефаника Мар`яна Барчук, голова Благодійного фонду «Станіславівський Благодійний конгрес» Ярослав Ободянський, українська поетеса, прозаїк, літературознавець, член Національної спілки письменників України, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ольга Слоньовська та інші.
   Гості зустрічі мали чудову нагоду послухати уривки з презентованої книги в авторському виконанні та поспілкуватися з співавторками, які залюбки відповідали на численні запитання.
   Приємним подарунком для авторів та численних гостей став виступ Назарія Михайлюка, соліста-інструменталіста обласної філармонії, який подарував незабутні миті спілкування з її Величністю Музикою.
На завершення Ольга Деркачова та Соломія Ушневич подарували читачам нашої книгозбірні посібник «Літературна казка Польщі», а присутні на святі мали можливість придбати його з автографом авторів. Як зазначила Ольга Деркачова, є важливо, що проект є благодійним на підтримку Івано-Франківської обласної філармонії. Частину коштів буде перераховано на філармонійний проект «Подаруй місту рояль».
Презентація пройшла в теплій і доброзичливій атмосфері.

Оновлено 02-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка