Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація оновленого часопису «Перевал»



2 жовтня 2014року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація цьогорічного номеру всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал», присвяченого 200-річчю Тараса Григоровича Шевченка.

  Відкрила презентацію директор обласної бібліотеки Людмила Бабій, яка розповіла, що перший  номер часопису побачив світ у вересні 1991 року, засновником його є Івано-Франківська обласна рада, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки письменників України. Вона ознайомила присутніх з 1-2 номером за 2014 рік оновленого журналу «Перевал», приуроченого 200-літтю від дня народження Кобзаря, в якому представлено широкий діапазон літературно-художніх творів, цікавих наукових досліджень, публіцистичних роздумів митців і вчених Прикарпаття і Шевченківського краю, а також дослідників з різних згромаджень української спільноти у світі. «Борітеся - поборете!» - таким є девіз тематичного випуску всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного часопису.
  Презентований номер журналу вирізняє інформаційна насиченість публікацій, авторами яких є лауреати Національної премії імені Т.Шевченка, науковці минувшини й сьогодення, що підтверджує розкішну географію постійних дописувачів журналу і його шанувальників. А це - Івано-Франківськ і Черкаси, Мюнхен і Москва, Чикаго і Львів, Дніпропетровськ і Житомир, Косів і Богородчани, Долина і Верховина, Рожнятів і Коршів, Коломия і Надвірна, Галич і Київ...
  Головний редактор Ярослав Ткачівський зробив короткий екскурс за сторінками журналу. Він відзначив, що тематичний випуск відкривають привітання голови Івано-Франківської обласної організації НСП України Євгена Барана, голів Івано-Франківської обласної ради Василя Скрипничука та Черкаської обласної ради Валентини Коваленко. У розділах часопису вміщено статті про творчість Шевченка докторів філології професорів Степана Хороба, Ольги Слоньовської, академіка Володимира Качкана, доктора філософії Віктора Ідзьо, письменників Євгена Барана, Володимира Єшкілєва, Степана Процюка, Ольги Деркачової, а також знаних поетів і краєзнавців Ольги Бабій, Нестора Чира, Богдана Радиша-Маринюка, Івана Гавриловича, Надії Дички, Петра Арсенича та ін. У розділі «Спіймані миті» читач віднайде прозові, публіцистичні і поетичні замальовки з прикарпатського і київського Євромайданів, авторами яких є Василь Бабій, Микола Симчич, Антон Лісовський
  У своїх виступах голова Івано-Франківської обласної організації НСП України Євген Баран, письменники Володимир Єшкілєв, Степан Процюк, Ольга Деркачова, поет Іван Гаврилович зазначили велику значимість публікацій, приурочених 200-літтю великого Кобзаря. Оновлена редакційна колегія часопису втілює в життя заповітну мрію письменників Івано-Франківщини про те, щоб кожний номер журналу увійшов не тільки до прикарпатських осель, шкіл та культурних закладів, але й до світлиць та установ в інших областях єдиної України.
  Вихід нового номеру журналу прийшла привітати численна громада. Серед присутніх були президент клубу української інтелігенції ім. Богдана Лепкого Уляна Скальська, відомий краєзнавець Петро Арсенич, поет і мистецтвознавець Мирослав Аронець, завідувач Літературного музею Прикарпаття Володимир Смирнов, народний артист України Володимир Пірус, івано-франківські письменники Василь Бабій, Олександр Смоляк, Марія Вайно, Оксана Кузів, науковці Йосип Гах, Іван Макаровський, київські гості О.Сілін, С.Горенко, В. Арєнєв, читачі і шанувальники Шевченкового слова. Від бібліотечних працівників обласних і районних книгозбірень подякувала редколегії за цінне видання директор Надвірнянської ЦБС Марта Кушнерчук.
  На завершення зустрічі Ярослав Ткачівський висловив сподівання, що публікації часопису припадуть до душі і вибагливим читачам, і палким шанувальникам як Шевченківського слова, так й цінителям творчості івано-франківських літераторів і краєзнавців.
  Редакційна колегія подарувала презентований часопис «Перевал» з своїми автографами для читачів обласної бібліотеки, а всі присутні на заході мали нагоду придбати унікальне видання.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка