Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Перша світова війна і Прикарпаття



Під такою назвою 25 червня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка з ініціативи історико-краєзнавчого об’єднання „Моє місто” відбувся круглий стіл, присвячений 100-літтю від початку Великої війни.

   Прикарпаття – один з небагатьох регіонів України, на території якого пройшли масові, жорстокі і криваві бойові дії під час Першої світової війни. Війни, участь у якій взяли 38 країн світу, мобілізувавши до своїх армій 73 мільйони солдатів, 10 мільйонів з яких – загинули, а 20 мільйонів були поранені. Приводом до війни стало вбивство 28 червня 1914 р. у Сараєво наступника австрійського престолу Франца Фердинанда.
   Дослідження історії Прикарпаття в роки Великої війни має важливе значення  передусім тому, що між двох військових блоків – Троїстого союзу (Німеччина, Австро-Угорщина й Італія) та Антанти (Англія, Франція та Росія) опинилося цивільне населення краю, на яке припав основний тягар війни – господарська розруха, злидні, бідування, біженці, заручники тощо.
    Саме Перша світова війна зі своїми масовими жертвами, жахливими потрясіннями істотно вплинула та докорінно змінила стан соціально-економічного та культурно-духовного життя Прикарпаття, який досяг свого найбільшого розквіту перед її початком. Водночас вона засвідчила марність сподівань імперських кіл установити тотальний контроль на західноукраїнських землях, а поширення ідей національної державності й соборності в Галичині наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. створило необхідні передумови для збройної боротьби за Українську державу в 1918 р.
    За словами модератора заходу, доктора політичних наук, доктора філософії, професора ПНУ ім. В. Стефаника та члена історико-краєзнавчого об’єднання „Моє місто” Івана Монолатія, тема воєнних конфліктів сьогодні є надзвичайно актуальною, оскільки наша держава перебуває в стані неоголошеної війни з Росією, а організована зустріч великою мірою спонукатиме небайдужих містян до роздумів про трагічні події в історії України як 100-літньої давності, так і сьогодення. Науковець окреслив присутнім передумови виникнення Великої війни, її психологічні аспекти, особливості становлення окупаційних режимів на західноукраїнських землях тощо.
    Аналогію між подіями Першої світової війни та нинішньою ситуацією у Східному регіоні країни провів у своєму виступі доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника, заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Адамович. Дослідник, у науковому доробку якого є книга „Станиславів у часи лихоліть Великої війни (1914-1918 рр.)”, зосередився на ознайомленні учасників круглого столу із життям обласного центру зазначеного періоду.
    Своїми роздумами про причини вйни, її трагічний слід в історії Прикарпаття поділилися кнандидат історичних наук, доцент ПНУ ім. В. Стефаника Юрій Довган та відомий краєзнавець Петро Арсенич.
    Під час круглого столу всі його учасники, серед яких – історики та краєзнавці Ростислав Гандзюк, Василь Кардащук, Тарас Маланюк, Ігор Дрогобицький, Петро  Ганцюк, Роман Чорненький, член об’єднання „Моє місто” архітектор Ігор Панчишин мали змогу висловити свої міркування з приводу місця і ролі Першої світової війни в історії Галичини, її впливу на суспільно-політичне та культурне життя краю тих років.
   Доречним доповненням круглого столу стали зачитані Іваном Монолатієм із  книги „Цісарська Коломия. 1772-1918” його авторства та хрестоматії з історії Івано-Франківська „Моє місто” уривки спогадів про Першу світову війну її учасників та свідків. Ці та багато інших цікавих досліджень вітчизняних та прикарпатських науковців пропонувала присутнім організована у відділі краєзнавчої літератури книжкова виставка „Перша світова війна і Прикарпаття”.
    Своєрідною „родзинкою” дійства виявився показ слайдів давніх поштівок із зображеннями Станиславова часів війни з колекції Зеновія Жеребецького, афіш, відозв, звернень до мешканців м. Коломиї, а також досі невідомих для істориків кіно- та фотодокументів з генерального архіву Німеччини та Австрійської національної бібліотеки, що дозволили учасникам заходу отримати нові знання про наш край часів Першої світової війни та наочно побачити західноукраїнські землі у той нелегкий  період їхньої історії.
     Професор Іван Монолатій запросив учасників заходу та усіх бажаючих відвідати наступні зустрічі, присвячені даній тематиці, які відбудуться у стінах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка