Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

„Лемківська родина: місце передавання традиції, мови, культури”



До уваги читачів, мешканців та гостей міста! 27 квітня 2014 року о 15 годині в літературно-мистецькій вітальні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка в рамках „Лемкоклубу” відбулася нова зустріч з лемківською культурою „Лемківська родина: місце передавання традиції, мови, культури”.

Галина Пристай, завідувач відділу, розпочала захід словами, що вже традиційно в рамках „Лемкоклубу" у відділі літературі з мистецтва обласної  універсальної наукової  бібліотеки  ім. І. Франка відбуваються зустрічі різної тематики, які сприяють збереженню та примноженню лемківської культури.

Тема недільного заходу -  „Лемківська родина: місце передавання традиції, мови, культури".

Ведуча зустрічі Анна Кирпан представила присутнім Ярославу Ґалик з м.Яремче, авторку книжки „Лемківщина - край наших предків". У ній авторка описала життя на Лемківщині та трагедію депортації його споконвічних жителів із рідної землі в 1944-1947 рр., а також подальше життя депортованих лемків в Україні та світі на прикладі своєї лемківської родини.

Фрагменти з книги прочитала актриса Івано-Франківського  академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка Галина Баранкевич.  Це були колоритні портрети членів родини - прадід, прабаба, дід і баба, інші постаті.

Лемкиня Ярослава Ґалик розповіла, з чого зродився у неї інтерес до історії, культури, побуту цього краю, про свою велику лемківську родину, яка дала чимало помітних поcтатей. Представники родини Ґаликів та Репелів з різних поколінь теж долучилися до цієї розмови - діти читали вірші, виступала молодь - Любов Прохаска з Тисмениці, Андрій Шафран зі Львова, звучала лемківська пісня. А в очах найстаршої бабусі зблиснула сльоза... Під час зустрічі спілкування відбувалося на живій лемківській мові.

Наприкінці із словом вдячності пані Ярославі виступив голова обласного відділення Всеукраїнського товариства „Лемківщина" Степан Криницький.

Анна Кирпан подякувала дирекції обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та працівникам відділу літератури з мистецтва за допомогу в організації і проведенні заходу.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка