Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відділ абонементу ОУНБ ім. І Франка презентує експрес-опитування „Тарас Шевченко – символ української нації” (до 200-ліття від дня народження Кобзаря)



9 березня, в день народження Т. Шевченка, працівники відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка (О. Качорак, О. Мосорко, Г. Синенько) організували та провели ІІ етап соціологічного дослідження „Шевченко з погляду сучасності” – експрес-опитування „Тарас Шевченко – символ української нації”.

   У цей день вся українська та світова громадськість відзначала славний ювілей Великого Українця, Пророка української нації. Ця подія спонукала усіх нас ще раз у повній мірі осмислити геній Великого Кобзаря, його вагомий доробок, що не лише підняв цілі пласти національного життя, а завдяки зверненню до загальнолюдських цінностей не втратив актуальності і донині.
   Щоб дізнатися про вплив Шевченка на соціальний і національний розвиток українського народу, зрозуміти, наскільки він присутній в громадському і духовному житті нашої держави і було проведене дане експрес-опитування. Спілкування з мешканцями міста проходило на усіх велелюдних майданчиках, де відбувалися святкові віче, зібрання, Шевченківські читання, покладання вінків. 50 франківчан стали учасниками експрес-опитування, серед яких як пересічні громадяни так і відомі громадські діячі та науковці: М. К. Фіглевський , Б. І. Навроцький, І. З. Олійник, З. В. Шкутяк, В. М. Тимків, В. Перевізник, В. В. Устинський, І. Д. Попович, М. Я. Івасюта та інші.
   Про що ми запитували і які відповіді отримали:
    „Ким для Вас є Шевченко?”
-  „символ української нації”; „геніальний поет, художник”; „Великий Українець”; „національний пророк”; „провідник національного духу”; „людина правди”; „син свого часу і свого народу”; „фундатор, опора нації”; „найбільша постать в українській державі”; „взірець, талант”; „поет №1, всесвітньо відома людина”; „геній людства”; „святий”; „потрібно його відчувати на генному рівні”.
   „Які почуття, емоції відчуваєте Ви, коли читаєте або слухаєте твори Шевченка?”
 -  „гордість за український народ”; „гордість за те, що я українець”;  „любов до своєї країни-України”; „готовність боротися за волю і незалежність своєї країни”; „почуття власної гідності”; „відчуття відповідальності за усі державотворчі процеси”; „національну гідність”; „силу духу, відвагу, дух боротьби”; „переродження”; „повагу до нього (Шевченка)”; „гордість, що в нашій країні були такі люди”; „співпереживання з ним (Шевченком) за долю України”; „хочеться його побачити, поспілкуватися, запитати, що буде далі”; „патріотичні страждання”; „почуття жалю, боротьби, натхнення, любові до України, до Шевченка і до всіх людей”; „почуваєшся людиною і… ще сильнішою людиною”; „захоплення, гордість”; „патріотизм”; „бажання жити у вільній країні”; „повагу до народу”; „гідність і велич”; „піднесені почуття, одночасно і сумні”; „ніби 200 років і не було”; „болить душа”; „силу духу, важкість, тугу”; „віру в себе”; „виникають ті ж почуття, які виникали і у самого Шевченка”; „бажання миру і щоб ніхто не зраджував Батьківщину”; „висловлює думки мої і українського народу”; „Шевченко непочутий…”.
Усі ці та багато інших, радісних і сумних, оптимістичних і тривожних, думок  було перелічено нашими респондентами.
   „Чи пошановують у Вашій родині Великого Українця і які атрибути Шевченкіани є у Вашому домі?”
 - той факт, що всі українські родини у своїх  домівках на почесному місці зберігають збірку „Кобзар”, читають його та перечитують – підтвердився. Більшість із опитаних також мають інші його твори та книги про нього. Портрети та вишивки шевченківської тематики є у кожного другого із опитаних.
   „Чи актуальний Т. Г. Шевченко сьогодні і, якщо так, які рядки із знаних Вами творів Шевченка, найбільш відповідають сьогоденню?”
 - найчастіше звучали рядки із поеми „Кавказ”, які кожному істинному українцю врізалися в пам'ять – разом із болем, гордістю, нездоланним духом, завзятістю та безмежною любов’ю до всіх, хто загинув за нас, за нашу Вільну Демократичну Державу – Україну:
    І вам слава, сині гори,
    Кригою окуті.
    І вам, лицарі великі,
    Богом не забуті.
    Борітеся – поборете,
    Вам Бог помагає!
    За вас правда, за вас слава
    І воля святая!

   З детальнішим аналізом експрес-опитування „Тарас Шевченко – символ української нації” ви зможете ознайомитись найближчим часом, завітавши у відділ абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

                                                                                           Матеріал підготувала О. Качорак
                                                                                           завідувачка  відділу абонементу

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка