Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Видання, яке вчить любити рідне місто



11 жовтня в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація хрестоматії з історії Івано-Франківська „Моє місто”, в якій зібрано чималий краєзнавчий матеріал.

  Видання, присвячене 350-річчю надання Івано-Франківську магдебурзького права, побачило світ у видавництві „Лілея-НВ" та належить до серії книг „Моє місто". Адже значну частину вміщених у хрестоматії матеріалів становлять тексти, вже раніше опубліковані у виданнях згаданої серії. Ознайомитись з ними запрошені мали змогу на розгорнутій у літературно-мистецькій світлиці бібліотеки книжковій виставці „З любові до рідного міста".
  Модератор зустрічі, голова історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто" Зеновій Жеребецький, зазначив, що презентоване видання - це, перш за все, книга для читання, читанка, в якій відображено найцікавіші літературно-художні, історичні, наукові твори, що неупереджено та під різними кутами зору висвітлюють історію нашого міста. Крім цього, у книзі представлена подорож всіма історичними епохами - від найдавніших часів до початку незалежності України, яка вдало та доречно проілюстрована сімдесятьма поштівками з виглядом обласного центру в різні періоди його існування.
  Іван Монолатій, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктор політичних наук, який є автором ідеї, упорядником та науковим редактором хрестоматії, розповів містолюбцям про її структуру та критерії відбору матеріалів до неї. Метою читанки, яка складається з 9 тематичних розділів, є історична спрямованість та ознайомлення читачів з несправедливо забутими авторами текстів про Івано-Франківськ. За словами п. Івана, хрестоматія „Моє місто" - на сьогодні єдине в Україні видання такого типу з урбаністичного краєзнавства.
  Привітали Івана Монолатія та присутніх на святі членів історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто" (Михайла Головатого, Івана Бондарева, Зеновія Федунківа, Зеновія Соколовського та Василя Іваночка) з появою нової книги представники наукової еліти, краєзнавці та громадськість міста, зокрема: Богдан Гаврилів, Михайло Косило, Сергій Адамович, Володимир Великочий, Тарас Маланюк, Юрій Довган, Андрій Випасняк та ін.
  Так, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило говорив про високий науковий та художньо-естетичний рівень видання, в якому чітко простежуються два аспекти - пізнавальний та виховний. Володимир Великочий, директор Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктор історичних наук наголосив, що презентована читанка є добрим здобутком для вчителів та шкіл обласного центру. Її особливістю є не трактування, а висвітлення подій, що дозволяє читачам самостійно робити висновки.
  Сказав тепле слово про книгу і її видавець, директор видавництва „Лілея-НВ" та водночас член історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто" Василь Іваночко.
  На завершення дійства презентанти висловили вдячність обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка за сприяння у його проведенні, а численні гості мали змогу ще раз переконатися, що хрестоматія з історії Івано-Франківська „Моє місто" - універсальна, презентабельна та читабельна книга-подія, яка обов'язково стане настільною для усіх, хто небайдужий до столиці Прикарпаття.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка