Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Зустріч із поезією Нестора Чира



31 січня 2012 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася творча зустріч з членом Національної спілки письменників України, лауреатом літературних премій ім. В. Стефаника, ім. М. Підгірянки та Я. Дорошенка Нестором Чиром.

   Ведуча вечора - директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмила Бабій - представила присутнім гостя літературно-мистецької вітальні Нестора Чира. Він народився 12 березня 1938 року в селі Новий Диків Любачівського повіту Жешувського воєводства. У 1945 році депортований разом з родиною на Тернопільщину, тут минуло дитинство і шкільні роки.
   Після закінчення десятирічки навчався в Дрогобицькому нафтовому технікумі. За фахом - технік буріння нафтових і газових свердловин. З 1960 року проживає у місті Надвірна, куди був направлений на роботу після закінчення навчального закладу. Працював на відповідальних посадах і скрізь проявляв себе як хороший фахівець, діловита та творча людина. Обирався чотири рази поспіль депутатом Івано-Франківської обласної Ради.
   Поетичний талант полонив душу в молоді роки. Його вірші єднає мить і вічність, вони торкаються кожного серця, зачаровують і запалюють мов свічу, кожну душу. Нестор Іванович 25 років очолює літературну студію „Бистрінь", яка об'єднує літераторів Надвірнянщини.
   Шанувальники поезії мали можливість пізнати змістовне, глибоке виважене слово поета. Відчути душевний світ переживань та відчуттів, жадань і зацікавленість, відради і смутку Нестора Чира.
Окрім поетичного таланту Нестору Івановичу притаманні ще й високі людські моральні якості, а любов, доброта і толерантність світяться в його очах . Він - великий життєлюб.
   Вірші з нових книжок Нестора Чира «Акорди срібної печалі» та «Білі сльози снігу» спонукають задуматися над вічними істинами буття, відчути на дотик болючі точки українського сьогодення, на яких він загострює читацьку увагу. Це вірші поета, який знає ціну життя, ціну істини, ціну втрат і надбань, ціну болю і земного щастя.
   Про поетичий талант Нестора Івановича, його внесок у розвиток літературного процесу на Прикарпатті, про людину з активною громадською позицією та незламністю духу вели мову заступник начальника управління культури ОДА В. М. Тимків, колеги по перу - голова обласної організації НСПУ, літературний критик Євген Баран, письменники: Степан Пушик, Ярослав Ткачівський, Ольга Слоньовська, Ганна Дорошенко. Про тісну співпрацю з Нестором Чиром розповіла директор Надвірнянської ЦБС Марта Кушнерчук.
  Для гостей літературно-мистецького вечора звучали пісні на слова Нестора Чира у виконанні заслуженої артистки України Ольги Молодій, заслуженого працівника культури України Ганни Макось та співачки і актриси Галини Баранкевич.
  Поетичний доробок Нестора Івановича Чира та література про його творчий та життєвий шлях були представлені на книжково-ілюстративній виставці „Нестор Чир: талант і доля".

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка