Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Євген Баран: невтомний дослідник літератури



1 грудня 2011року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книг „Тиша запитань: Люди. Книги. Життя” і „Дев’яності навиворіт” Євгена Барана, відомого українського критика, літературознавця, кандидата філологічних наук, доцента кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

   Ведуча святкового вечора, директор бібліотеки Людмила Бабій, з великою приємністю і шаною представила гостям Євгена Барана як відомого письменника, вченого і педагога, лауреата 8 літературних премій, члена Національної спілки письменників України, а з 2009 р. - голову її обласної організації. Господиня книгозбірні зазначила, що презентовані видання є своєрідним звітом автора перед собою, результатом і підсумком його літературної діяльності. Адже творчий доробок письменника налічує вже 12 книг та низку літературознавчих праць, з якими громадськість мала змогу ознайомитися на розгорнутій в літературно-мистецькій вітальні виставці.
Сам автор цікаво та детально розповів запрошеним про свої нові книги, історію їх написання, вибір назви тощо.
   Так, „Тиша запитань" - це збірка літературно-критичних статей, рецензій, есеїв та інтерв'ю, написаних впродовж останніх 5 років та присвячених як окремим книжковим з'явам літературного процесу, так і загальним проблемам його розвитку. Тематично праця містить 3 розділи: „Люди" (тут критик досліджує творчість класиків української літератури, відомих літераторів зарубіжжя, а також прикарпатських письменників), „Книги" (йдеться про рецензії на окремі видання, варті уваги автора), та „Життя" (автобіографічна проза).
    В книзі „Дев'яності навиворіт", що складається із спогадових есеїв, автор крок за кроком відстежує літературний процес 90-х років ХХ століття, розповідає про людей, з якими спілкувався, які сформували його як письменника. Бо література, наголошує Євген Баран, це насамперед спілкування з людьми. Оригінальність видання в тому, що дослідник зафіксував події, свідомо покладаючись лише на свою пам'ять і не звіряючи їх із щоденниковими записами тих часів.
   У творчому спілкуванні із літературним критиком взяли участь відомі представники інтелігенції нашого краю - письменники, науковці, краєзнавці, журналісти. Серед них: Н. Стефурак, М. Вайно, П. Арсенич, У. Скальська, М. Головатий, Н. Семенкович, В. Карп'юк, Е. Турковська, М. Лесюк, Г. Турелик та ін.
   Присутній на презентації академік, доктор філологічних наук, професор В. Качкан говорив про високий естетизм „Тиші запитань", вдалу авторську спробу бачення особистостей та їхніх творів у широкому літературному контексті, що, в свою чергу, наближує працю до порогів академічності. Натомість „Дев'яності навиворіт" розкривають перед читачем таїнство творчості, охоплюючи колосальний простір із безмежжям постатей, фактів, цитат.
   Запрошені до розмови письменники та колеги презентанта О. Слоньовська, С. Процюк, Я. Ткачівський, Д. Юсип, М. Ткачівська стверджували, що Євген Баран є прекрасним знавцем особливостей літературного процесу, засновником нового канону літератури 90-х років, одним із знакових українських критиків сьогодення та просто щирою, сердечною Людиною, глибоко порядною і чесною у своїй нелегкій праці. А Василь Бабій присвятив досліднику твір „Людина-есей", написаний під враженням від нових книг, які є вагомим внеском у розвиток літературознавчої науки.
   Святковий вечір був щедро пронизаний творчістю, оскільки сам автор зачитував присутнім фрагменти з презентованих видань, зокрема епіграфи та автобіографію.
   Приємним музичним дарунком для винуватця та гостей свята стало виконання пісень Маринкою Стефанів, ученицею дитячої музичної школи № 1, лауреатом багатьох всеукраїнських пісенних конкурсів.
   На завершення презентації Євген Баран щиро подякував обласній державній адміністрації, Івано-Франківській міській раді за сприяння у виданні книг, а бібліотеці - за тісну співпрацю. Письменник, за його словами, нічого не вартий без бібліотеки, а бібліотека - без письменника. Адже разом вони захищають українське слово і роблять його доступним для широкого кола читачів.

 

Стаття в Правда.if.ua

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка