Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бенджамін Франклін: президент і вчений



У відділі літератури іноземними мовами бібліотеки в рамках проекту „Вікно в Америку” відбулася історична година „Бенджамін Франклін: Учитель нації, який приборкав час”, присвячена роковинам від дня народження Бенджаміна Франкліна (1706-1790), Президента США, американського вченого, журналіста, видавця, дипломата та політичного діяча.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися не тільки з біографією видатного політика, дипломата, бізнесмена, але й довідатися про його винаходи, оскільки Б.Франклін має запатентований не один винахід свого часу, якими ми користуємося і сьогодні. Адже саме він ввів загальноприйняте тепер позначення електрично заряджених станів «+» і «-». Пояснив принцип дії лейденської банки, встановивши, що головну роль у ній відіграє діелектрик. Встановив, що металеві вістря, з'єднані з землею, знімають електричні заряди з заряджених тіл навіть без дотику з ними і запропонував Блискавковідвід. Висунув ідею електричного двигуна і продемонстрував «електричне колесо», що обертається під дією електростатичних сил. Вперше застосував електричну іскру для вибуху пороху. Зібрав обширні дані про штормові вітри (норд-Ост) і запропонував теорію, що пояснює їхнє походження. За його участі було проведено вимірювання швидкості, ширини і глибини Гольфстріму, і ця течія (назва якій дав Бенджамін Франклін) була нанесена на карту. Винайшов крісло-гойдалку і отримав патент на конструкцію. Винайшов економічну малогабаритну піч для дому (1742) (назви: Franklin stove - піч Франкліна, або Pennsylvania fireplace - Пенсільванський камін). Винайшов громовідвід і відмовився його патентувати (1752). Удосконалив скляну гармоніку. Винайшов біфокальні окуляри (1784).  

Також Бенджамін Франклін був чудовим оратором і світові відомі багато його висловів та афоризмів, які є актуальними і в наші дні.

Бенджамін народився 17 січня 1706 року в Бостоні в сім'ї миловара. Дитинство і юність провів в Бостоні, працюючи спочатку в миловарні батька, а потім у невеликій друкарні брата. Бідність сім'ї не дозволила йому дістати навіть початкову систематичну освіту. Шкільне навчання обмежилося дворічним перебуванням в двох училищах. Читати і писати Бенджамін навчився самостійно у віці п'яти років. Треба відмітити, що для Франкліна було характерне прагнення все пізнати власним розумом. У сімнадцять років з одним шилінгом і одним пенсом в кишені Бенджамін прибув у Філадельфію. Тут протягом багатьох років він був пов'язаний з видавничою справою. Згодом Франклін придбав власну друкарню і навіть субсидував створення дочірніх підприємств в інших колоніях.

Як дипломат Франклін уперше виявив себе 1757 року, коли захищав інтереси Пенсільванії в суперечці з власниками колонії. 5 травня 1775 року Франклін прибув у Філадельфію, а вже наступного дня був обраний депутатом Другого континентального конгресу. У своїй боротьбі за незалежність американці розраховували на підтримку і допомогу європейських держав і насамперед Франції й Іспанії. Прагнення конгресу зав'язати переговори з цими країнами привело до зародження американської дипломатії.

20 січня 1783 року в присутності Франкліна і Адамса у Версалі були підписані англо-французька й англо-іспанська попередні мирні угоди. Відповідно до преамбули англо-американський попередній договір з цього дня набрав чинності.

Одночасно відбулося підписання декларації про припинення військових дій між Англією і США. Церемонія підписання мирного договору США з Англією, схваленого законодавцями обох країн, відбулася 3 вересня 1783 року на квартирі англійського уповноваженого Хартлі в Парижі. Одним з головних досягнень американських дипломатів стало юридичне закріплення незалежності молодої держави.

Американські історики високо оцінюють Паризький мир. Біміс називає його "найбільшою перемогою в анналах американської дипломатії", його колега Ч.Рітчесон - "безприкладним тріумфом американської дипломатії", а Р. Б. Морріс - "екстраординарним документом... що залишається все ще в силі як основна хартія нашого національного існування".

Американські історики традиційно вважають, що успіхом на паризьких переговорах США зобов'язані свої дипломатам і передусім майстерності Франкліна.

1785 року 79-річний Франклін повернувся додому, де його тепло зустріли співвітчизники. Останні роки свого життя Франклін присвятив боротьбі з рабством. До самої смерті він зберіг ясність розуму, бадьорість духу, веселий душевний настрій і юнацький запал. Франклін помер 17 квітня 1790 року. Конгрес постановив протягом місяця носити траур, щоб ушанувати пам'ять громадянина, "геній якого був красою людської природи і різні прагнення якого послужили на користь науці, свободі й вітчизні".

Портрет Франкліна відомий у всьому світі, оскільки саме він зображений на престижній стодоларовій купюрі.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка