Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація чотирикнижжя «УСС. 1914–2024»



15 жовтня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація серії книг, присвячених військовому чину та культурницькому феномену Українських Січових Стрільців, автором і упорядником якої є доктор політичних наук, академік, професор, історик Іван Монолатій.

З погляду часу чин і військова діяльність Українських Січових Стрільців маркується як метафора нескореності, самовідданості, самопожертви та самовіддачі. Добровольчі угрупування натхненних та запалених ідеєю національної самосвідомості людей, що стали учасниками УСС, вселяли мілітарний та бойовий дух в душі молодих юнаків та юнок. Окрім військового значення січовики втілювали у життя значиму просвітницьку місію.

Про особливості формування легіону УСС, його історичне, політичне та культурне значення якраз і йшла мова на даному заході. Відомий історик Іван Монолатій презентував для громадськості чотири книги, які представляють собою серійне видання, що умовно можна поділити на два блоки: погляд істориків-класиків Осипа Думіна «Історія Лєґіону Українських Січових Стрільців» та Степана Ріпецького «Українські січові стрільці»; позиція сучасних істориків Миколи Лазаровича «Нариси історії Українських січових стрільців» та Івана Монолатія «УСС. Ідея і чин».

Три книги зі згаданої серії (Осипа Думіна, Степана Ріпецького, Миколи Лазаровича) Іван Монолатій упорядкував, вибравши із розлогих історичних праць найважливіші ідеологічні та концептуальні ідеї. Власне дослідження науковця базується на його особистих міркуваннях про найяскравішу сторінку збройної боротьби українського народу в часі Визвольних змагань 1914-1923 рр. Вчений висловив думку, що Українські січові стрільці, утворившись на хвилі патріотичного піднесення української галицької молоді напередодні Першої світової війни, стали національноцентричною збройною організацією з високим рівнем культурної, ментальної та державницької свідомості.

Погодилися з пропонованим твердженням, а також висловили власні погляди на це явище в історії України, доктори історичних наук, професори Володимир Великочий та Олег Малярчук, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, кандидатка історичних наук, доцентка Лілія Щербін.

Окремо велася мова про анотований бібліографічний покажчик «Легіон Українських Січових Стрільців: за волю й славу України : до 110-річчя створення Легіону УСС», який підготували працівниці відділу краєзнавчої літератури ІФОУНБ ім. І. Франка, а вступне слово до тематичного видання написав Іван Монолатій.

Покажчик висвітлює друковані матеріали про формування та бойовий шлях УСС, стрілецьку творчість і подвиг січових стрільців у літературі та мистецтві, а також персоналії та вшанування пам'яті УСС на теренах Прикарпаття.

Вдалим доповненням до заходу стала тематична книжкова виставка «Всенародне пробудження: Українські Січові Стрільці», яка вкотре підтвердила актуальність та значимість даної теми у розвитку національно свідомої та патріотично наснаженої української нації.

Учасники презентації мали можливість переглянути сорочки з різних міст України, які експонуються в обласній бібліотеці ім. І. Франка у рамках Всеукраїнської акції «Вишиванка - оберіг для воїна».

Світлини

Оновлено 17-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка