Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Літературно-історична бесіда в рамках клубу української мови для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)



15 жовтня 2024 року у відділі соціокультурної проєктної діяльності Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка (директор – Бабій Л. В.) відбулося засідання клубу української мови для внутрішньо переміщених людей (ВПО) на тему «Маруся Чурай – голос епохи: Легенда і реальність».

Головною метою заходу було ознайомити учасників з історичною постаттю Марусі Чурай, розкрити її образ через призму народної творчості та української літератури, сприяти мовній адаптації ВПО та поглибленню знань про культурну спадщину України.

Любов Процюк, модераторка клубу, волонтерка обласної книгозбірні здійснила короткий огляд теми про Марусю Чурай як історичну та легендарну особу, її роль у культурі та фольклорі України. Ознайомились з історичними фактами про життя Марусі Чурай: народження, можливі біографічні дані, життя в часи Хмельниччини. Пані Любов провела огляд найвідоміших пісень, які приписуються їй, таких як «Ой не ходи, Грицю», та їхнє значення для української культури.

Учасники засідання зачитували тексти поезій Марії Чурай, обговорили теми: як образ Марусі Чурай відображає долю українських жінок в історичному контексті; символізм пісень Марусі в народній творчості та їхній вплив на українську ідентичність.

Наступним кроком був інтерактив, де відбулося спільне обговорення, чи є сучасні еквіваленти героїчних постатей, подібних до Марусі Чурай.

В заключній частині зробили висновки про значення творчості та образу Марусі Чурай для збереження української культурної спадщини, підвели підсумки та обговорили плани наступних зустрічей клубу.

Спільно нам вдалося розвинути мовні навички учасників, збагатити їх знання про національну культурну спадщину та сприяти глибшому розумінню історії й фольклору України.

Світлини

 

Оновлено 17-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка