Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Творча зустріч з Ганною Паскою у музеї родини Шухевичів



11 жовтня 2024 р. у затишній залі Музею-садиби родини Шухевичів, що в с. Тишківці Коломийського району, відбулася творча зустріч із бібліотекаркою І категорії відділу економіко-виробничої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Ганною Паскою.

Модерувала зустріч завідувачка музею Марія Підлеснюк. Вона представила гостю, вказала на багатогранність її особистості, яка, окрім глибокого наукового зацікавлення постаттю свого земляка, уродженця с. Серафинці Коломийського району Лева Бачинського, також пише поезію та коротку прозу, займається рукоділлям, цікавиться українською літературою і туризмом.

Для слухачів - учнів Чернелицького і Тишківського ліцеїв та їхніх наставників - фахівчиня бібліотеки презентувала свою книгу «Лев Бачинський творець соборності України». Молодь із захопленням слухала цікаві факти про життєвий шлях Лева Бачинського - видатного громадсько-політичного діяча Східної Галичини кінця ХІХ-першої третини ХХ ст., адвоката, віце-президента Західно-Української Народної Республіки, очільника західноукраїнської делегації на проголошенні Акту злуки ЗУНР і УНР 22 січня 1919 р. у м. Києві, депутата австрійського парламенту (1907-1918 рр.) і польського сейму (1928-1930 рр.). Його самовідданість громадській справі, відкритість до народу, безкомпромісне відстоювання національних інтересів слугують дороговказом для державних діячів сучасної епохи.  Цікавим доповненням стали відео-уривки виступів внуків Лева Бачинського Таїси Ружицької (Канада) та Левка Бачинського (США), які відвідували малу батьківщину свого дідуся в 2019 р.

Надзвичайно приємно, що сучасна молодь цікавиться своїм минулим, хоче пізнавати й відкривати для себе щось нове.

Також присутні мали унікальну можливість познайомитися з творчістю Ганни Паски, послухати окремі прозові та поетичні твори її авторства.

Неочікуваним сюрпризом стала пісня на її слова у виконанні городенківського барда, переможця багатьох пісенних конкурсів та фестивалів Євгена Ротермана. Патріотичну поезію авторки декламував учень Тишківського ліцею Олександр Цибак.

Наукова співробітниця Музею-садиби родини Шухевичів Світлана Кавчук подякувала Ганні Пасці за її творчий доробок і принагідно згадала про Миколу Заячківського (1870-1938) - українського підприємця, економіста, громадського та кооперативного діяча, уродженця Тишківців, який, як і Лев Бачинський, вніс вагомий вклад у розбудову нашої держави.

Марія Підлеснюк подякувала гості за подаровані книги для музею і ліцеїв, та побажала подальших наукових відкриттів, наснаги на ниві історичного краєзнавства та омріяної творчої стезі.

На завершення Тишківський народний аматорський колектив «Ровесниці» виконав духовну пісню «Вислухай, Боже, благання».

Cвітлини

Оновлено 14-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка