Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Іван Монолатій. Відкриття Коломиї



Для Івана Монолатія – відомого історика, доктор політичних наук, академіка, професора, краєзнавця – історія Коломиї мислиться як захопливий серіал із карколомним сюжетом. У своїй книжці автор показує Коломию та коломиян через призму їхніх ідентичностей. Минуле міста над Прутом середини ХІХ – початку ХХ сторіч для автора не є просто сумою подій, а радше сюжетами, що через повсякдення насамперед української Коломиї створили підґрунтя для формування і функціонування модерного міста. Автор переконує, що модерність Коломиї можна прочитувати через залізниці, що її перетинали; друкарні, що вперше масово дали містові газети і книжки; школи і гімназію, які давали змогу йти у світ широкий найздібнішим коломийцям; церковні товариства, які боронилися від асиміляції з боку «чужих»; коломийські виставки, що започаткували сучасне коломийське музейництво, народні будівлі, що створювалися цілою громадою тощо.

Ця книжка є вмотивованою та науково обґрунтованою спробою характеристики минулого Коломиї, крізь призму якого формується образ модерного міста. Власне, як зазначає автор: «Навчитись розуміти модерну Коломию - значить починати поважати її минувшину, яка кожночасно крокує з нами у глобалізованому «диджиталізованому» світі. І насамкінець: "відкриття" Коломиї завершилося перемогою.

          Монолатій І. Відкриття Коломиї. Від доби автономії Галичини до Великої війни 1914-1918 рр. / Іван Монолатій. - Брустури : Дискурсус, 2024. - 272 с.

 

Оновлено 14-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка