Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відеолекторій в обласній бібліотеці до Дня українського кіно



17 вересня 2024 р. у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбувся відеолекторій «Поговоримо про кіно» до Дня українського кіно. Захід приурочено: 130-літтю від дня народження Олександра Довженка; 100-літтю від дня народження Сергія Параджанова; Всеукраїнському фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-Сінема» ім. Данила Сахненка.

Щороку в другу суботу вересня відзначають День українського кіно. До цієї події працівники відділу літератури з питань мистецтва  організували відеолекторій. Модераторкою зустрічі була   письменниця, кінодраматургиня, сценаристка, членкиня НСПУ та НСКУ - Марія Вайно. Захід відбувся спільно з координаційною радою відділень та осередків Національної спілки кінематографістів України.

Захід розпочався з вшанування пам'яті загиблих героїв хвилиною мовчання.

У своєму виступі пані Марія емоційно і детально розкрила маловідомі факти життя і творчості Олександра Довженка та Сергія Параджанова. Також зосередила увагу на роботі Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-Сінема» ім. Данила Сахненка, який проходив цьогоріч у Києві. Розповіла присутнім, що сучасний український кінематограф продукує різноманітні фільми - соціальні і комедійні стрічки, документальне, короткометражне кіно і серіали. Проте останнім часом на перший план виходять історії про сучасну російсько-українську війну, історичні та патріотичні фільми, які допомагають українцям пізнати себе і дізнатися більше про свою історію та сьогодення.

Свій виступ Марія Едуардівна доповнила фрагментами кінофільмів : "Шукачі загублених душ"; "Gallery" та "Чорний козак".

Слово також тримав Мирослав Бойчук - документаліст, тележурналіст, поет-пісняр, який презентував свої відеоролики та подарував пані Марії та обласній бібліотеці своє книжкове видання "Гумор, думки, анекдоти, байки".

До розмови долучилися Ольга Терешкун - виконувачка обов'язків голови Івано-Франківського обласного осередку НСКУ, режисерка, журналістка та Ігор Васюта - режисер, дизайнер, мистецтвознавець, член Івано-Франківського обласного осередку НСКУ, відповідальний за сектор «Творчий актив» Івано-Франківського обласного осередку НСКУ, які вручили  Марії Вайно та Мирославу Бойчуку поштову марку, створену до 130-річчя від дня народження Олександра Довженка і подяку за вагомий внесок в розвиток кінематографа Прикарпаття та з нагоди Дня українського кіно.

На відеолекторій завітали люди «золотого віку», якими опікується Івано-Франківський територіальний центр соціального обслуговування та учні старших класів приватної Католицької школи-гімназії Св. Василія Великого.

До уваги присутніх фахівчині відділу літератури з питань мистецтва розгорнули книжково-ілюстративну виставку з фондів обласної книгозбірні «Кіномистецтво - шлях до вічних істин», на якій представлено книги, періодичні видання та колекція оцифрованих кінофільмів.

Сподіваємось, що проведена година спілкування принесла учасникам інтелектуальне збагачення, користь та задоволення!

Світлини

"Поговоримо про кіно" - зустріч в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка

Відеолекторій в обласній бібліотеці до Дня українського кіно

У Науковій бібліотеці — відеолекторій «Поговоримо про кіно»

 

Оновлено 19-09-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка