Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Марія Примаченко. Строката доля»



Шановні читачі, пропонуємо вашій увазі науково-популярне видання «Марія Примаченко. Строката доля», яке поповнило фонд відділу літератури з питань мистецтва.

Життя й творчість Марії Примаченко (1909-1997) - строкатий вир сонячних і підземних барв, таїну яких розгадує кожне нове покоління. Наївний стиль придався народній художниці не лише для малювання розмаїтих рослин і звірів, а й для творення глибоких алегорій. Інколи яскрава дитинна маска твору приховує жаскі образи минулого: чорна мавпа анімалізує сталінські репресії, лісова птаха - матір-одиначку в повоєнні роки, а сумний розкрилений кінь - чекання коханої людини з війни.

Марія Примаченко - це ім'я, яке уособлює особливий фе­номен минулого століття - чудер­нацький, яскравий, по-своєму дитя­чий, одухотворений і водночас емо­ційно насичений, строкатий.

У світовому мистецтві «примітивізм» часто перетворювався на інструмент алегорії, вишуканого трактування фі­лософських тем. Варто згадати лише твори Марка Шагала з його тяжкими хрестами та понівеченими тілами (і душами) людей...

Коли говоримо в цьому контексті про Марію Примаченко, виходимо на незрівнянно вищий мистецький і ментальний щабель. Вона яскравими барвами (у розквіт творчості надавала перевагу гуаші замість класичної ак­варелі, що насичувало й увиразнювало колір творів) транслювала свої пота­ємні сенси. На перший погляд це робило її картини іще менш зрозуміли­ми. Але варто придивитися, занурити­ся в барви, замислитися - і знаходиш своє тлумачення, відчуття й розгадку, переймаєшся багатовимірністю сим­волів та образів, а відтак - захоплю­єшся геніальністю художниці.

Ця книга наближує і тернисту долю українського генія, і воєнну сучасність мистецького спадку та улюблених онуків Марії Примаченко, і перлини з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України, які публікуються вперше.

Упорядниками пропонованої меморіальної збірки є  Оксана Старак-Повякель та Анатолій Сєриков. Видання підготовлено за сприяння Українського інституту книги та призначене для поповнення бібліотечних фондів.

Видання підготовлено за участю Фундації Героя України, Академіка Петра Тронька й Міжнародного інституту українознавчих студій (МІУС).

Книга розрахована на широке коло читачів. Більш детально ознайомитися із нею ви можете, завітавши до нашої бібліотеки у відділ літератури з питань мистецтва:

Марія Примаченко. Строката доля. Із фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України. Меморіальна збірка / упорядники Оксана Старак-Повякель, Анатолій Сєриков ; Бібліотека журналу «Пам'ятки України». - Київ : Видавничий дім журналу «Пам'ятки України», 2023. - 432с. : іл. 

 

Оновлено 19-09-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка