Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Практична лабораторія «Ера цифрових знань: навички для життя людей старшого покоління»: інтерактивний захід в рамках діяльності Хабу цифрової освіти ІФОУНБ ім. І. Франка



24 липня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка (директор – Бабій Л. В.), як в Хабі цифрової освіти, в регіональному тренінговому центрі відбувся інтерактивний захід для підопічних відділення денного перебування Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування (завідуюча відділенням Богдана Ботюк). Темою заходу була «Ера цифрових знань: навички для життя людей старшого покоління». Модерувала подію – Ілюк М. В., бібліотекарка ІІ категорії.

Ми говорили про те, що в сучасному світі цифрові технології займають центральне місце в повсякденному житті. Від інтернет-банкінгу до соціальних мереж, від онлайн-покупок до телемедицини - цифрові навички стали невід'ємною частиною нашої реальності. Однак, для багатьох людей старшого покоління оволодіння цими навичками може бути викликом. Проте, з правильним підходом і підтримкою, вони можуть успішно адаптуватися до цифрового світу і насолоджуватися його перевагами.

Саме таку можливість сьогодні надає обласна книгозбірня, як офіційний Хаб цифрової освіти. В регіональному тренінговому центрі діють курси «Основи комп'ютерної грамотності», де люди старшого віку отримують знання основ роботи з комп'ютером чи планшетом, смартфоном, запуск програм та додатків. Людей навчають роботі з інтернетом: навички використання браузера для пошуку інформації, відкриття веб-сайтів, створення закладок та основ безпеки в мережі. Створюємо та використовуємо електронну пошту, надсилаємо та отримуємо листи, прикріплюємо файли та організовуємо папки. Реєструємо та використовуємо соціальні мережі, такі як Facebook, Instagram, та інші, для спілкування з родиною та друзями.

Надаємо індивідуальні консультації та підтримку, допомогу у вирішенні конкретних питань та проблем.

На цій практичній лабораторії учасникам заходу було надано інформацію про національну платформу Дія. Освіта, ознайомлено з навчальними серіалами з цифрової освіти, безпеки, можливістю пройти тест Цифрограм, говорили про захист особистих даних: розуміння важливості паролів, збереження конфіденційності особистої інформації, розпізнавання шахрайства та фішингових атак. Модератор заходу М. Ілюк розповіла про можливості штучного інтелекту, а саме чату GPT.

Практична частина - учасники побачили в дії, як використовуються цифрові технології в книгодрукуванні. Завдяки співпраці з бібліотекою Goethe-Institut в Україні в проєкті «Мова. Культура. Німеччина» у фондах є книги з  «розумними ручками», які розмовляють, співають, видають звукову інформацію.

Оволодіння цифровими навичками - це важливий крок до підвищення якості життя людей старшого покоління. Це відкриває нові можливості для соціальної взаємодії, доступу до інформації, медичних послуг, фінансової незалежності та розваг. З правильним підходом та підтримкою, люди старшого віку можуть успішно освоїти цифрові технології та насолоджуватися їхніми перевагами. Ера цифрових знань - це час нових можливостей для всіх, незалежно від віку. Щоб осягнути все це, на допомогу приходить бібліотека, яка намагається задовольнити потреби всіх користувачів на їх запити.

Cвітлини

Оновлено 17-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка