Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вивчення історії України через вивчення української мови: діяльність бібліотечного клубу української мови для ВПО



23 липня 2023 року у відділі соціокультурної проєктної діяльності Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка (директор – Бабій Л. В.) відбулося засідання клубу української мови для внутрішньо переміщених людей під модеруванням Любові Процюк, філологині, викладачки Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, волонтерки обласної книгозбірні.

Вивчення мови - це не просто засвоєння лексики та граматики, а й знайомство з культурою, традиціями та історією народу, який цією мовою спілкується. Українська мова, багата на культурні та історичні контексти, є вікном у захопливий світ історії України. Через мову ми можемо глибше зрозуміти важливі події, що формували українську націю, та відчути дух народу, який пережив чимало викликів і зберіг свою ідентичність.

Українська література багата на твори, що відображають різні етапи історії країни. Вивчаючи класичні твори Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Коцюбинського та інших письменників, можна отримати уявлення про боротьбу українського народу за свободу, про його культурні та соціальні зміни. Література слугує дзеркалом епох, що дозволяє побачити події минулого очима сучасників.

На цьому засіданні клубу учасники знайомилися з історією січових стрільців через їхні пісні. Український фольклор, включаючи пісні, казки, легенди та приказки, відображає колективну пам'ять народу та його історичні переживання. Народні пісні, зокрема, часто описують важливі історичні події, як-от козацькі походи, гайдамацький рух, боротьбу за незалежність

Ми слухали пісні, читали їхні тексти, аналізували зміст та історичне підґрунтя: Левко Лепкий «Гей, видно село», «Ой у лузі червона калина похилилася», «Чуєш, брате мій» Богдана Лепкого, «Зажурились галичанки через тую зміну...» Романа Купчинського, «За Україну!»  Миколи Вороного. Учасники підспівували відомі їм пісні, знайомилися з іменами невідомих авторів, зі  сторінками української історії.

Вивчення історії України через вивчення української мови - це захопливий та багатогранний процес, який відкриває нові горизонти розуміння культури та ідентичності народу. Мова не лише передає інформацію, але й несе в собі дух епохи, емоції та переживання, що дозволяє відчути історію на особистому рівні. Саме тому ми відкриваємо для себе багатство української мови та історії, і знаходимо безліч цікавих та корисних знань, що збагатять наше життя.

 

Оновлено 17-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка