Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ігор Калинець: сторінками поетичної майстерності…



8 липня 2024 року у відділі абонементу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відкривається виставка-поетична презентація «Ігор Калинець: сторінками поетичної майстерності…» присвячена 85-річчю від дня народження відомого українського письменника.

Ігор Миронович Калинець народився  9 липня 1939 року в м. Ходорові на Львівщині в сім'ї службовця. Після закінчення школи вступив до Львівського університету імені Івана Франка (нині - Львівський національний університет імені Івана Франка) на філологічний факультет. Здобувши вищу освіту, з 1962 року працював в обласному архіві: спочатку архіваріусом, а згодом старшим науковим співробітником.  

У 1966 році у видавництві «Молодь» побачила світ перша збірка віршів  Ігоря Калинця «Вогонь Купала». Літературна критика та читачі прихильно зустріли молодого поета.  А вже в 1970 році в Бельгії без відома і без дозволу автора вийшла друком збірка «Відчинення вертепу» під назвою «Поезії з України».

За участь у дисидентському русі в 1972 році Ігоря Калинця було засуджено на шість років ув'язнення суворого режиму і три роки заслання. Покарання відбував у Пермських концтаборах разом із Іваном Світличним, Василем Стусом та іншими письменниками. У засланні перебував разом із дружиною Іриною Стасів-Калинець на Забайкаллі. Під час ув'язнення та заслання поет працював токарем і кочегаром, писав вірші, які до 1991 року функціонували тільки у самвидаві.

У 1981 році І. Калинець повернувся із заслання до Львова. Працював бібліотекарем у районній бібліотеці, редактором журналу львівського обласного відділу Фонду культури, займався перекладами художньої літератури. З 1987 року поет починає відігравати провідну роль у пробудженні культурного і громадського життя Львова. Бере участь у виданні неофіційного культурологічного журналу «Євшан-зілля», у створенні Товариства української мови імені Тараса Шевченка. 1990 року Ігоря  Калинця було обрано депутатом Львівської обласної ради.

Поетичну творчість І. Калинця, за пропозицією самого автора, прийнято хронологічно поділяти на дві частини: дев'ять книжок поезій, написаних перед ув'язненням у 1966 - 1972 роках і вісім - написаних під час ув'язнення та на виселенні у 1973 - 1981 роках. Згідно з цим поділом випущено два томи поезій Калинця - «Пробуджена муза» (Варшава, 1991р.) та «Невольнича муза» (Балтимор - Торонто, 1991 р.).

У 1991 році в Україні було видано збірку вибраних поезій «Тринадцять аналогій». 1994 року у журналі «Сучасність» побачила світ повість Ігоря Калинця «Молімось зорям дальнім», написана під час перебування автора у львівській в'язниці в 1972 році.

1992 року Ігор Калинець удостоєний Державної премії імені Тараса Шевченка (нині - Національна премія України імені Тараса Шевченка) за поетичну збірку «Тринадцять аналогій».

1997 року вийшла друком збірка «Слово триваюче». У творчому доробку поета чимало також творів для дітей  «Книжечка для Дзвінки» (1991р.), «Дурні казки» (1998 р.), «Небилиці про котика і кицю» ( 2005 р.).

У 2016 році був нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого IV ступеня. Проте поет відмовився від нагороди, на знак протесту проти, за його словами, «жорстокого зросійщення».

  Ігор Калинець - почесний член Міжнародного ПЕН-клубу, лауреат  літературної премії імені Івана Франка (Чикаго, США, 1979). За визначні заслуги в утвердженні національної ідеї поету присвоєно звання почесного громадянина Львова та  почесного доктора Львівського національного університету імені Івана Франка.

Про поета-шістдесятника створено телефільм «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний». Його твори перекладені практично всіма європейськими мовами. Великі збірки вийшли англійською, французькою, німецькою мовами. 

Вітаємо Ігоря Калинця із 85-річчям, а шанувальників його творчості запрошуємо до відділу абонементу ІФОУНБ ім. І. Франка на перегляд  книжкової експозиції «Ігор Калинець : сторінками поетичної майстерності».

 

 

 

Оновлено 21-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка