Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Козінчук Віталій «Українська ікона: трансформація канону»



Шановні читачі, пропонуємо Вашій увазі унікальне видання - монографію доктора філософії, доктора східних церковних наук о. Віталія Козінчука  «Українська ікона: трансформація канону», яке поповнило фонд відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Рекомендуємо до прочитання унікальне видання -  «Українська ікона: трансформація канону» - автором якого є Віталій Козінчук - священник, педагог, дослідник, доктор філософії, доктор східних церковних наук, доцент кафедри богослов'я ПЗВО «Івано-Франківська академія Івана Золотоустого, член Національної спілки художників України, провідний науковий співробітник Музею мистецтв Прикарпаття.

У монографії «Українська ікона: трансформація канону» розглядаються основні аспекти еволюції української іконописної традиції, відзначено зміни у художньому каноні та стилістиці. Автор пропонує оригінальний погляд на історію іконопису в Україні та аналізує вплив різних культурних та історичних чинників на трансформацію ікон.

Дане дослідження ґрунтується на широкому колі наукових джерел та артефактів, присвячене складним і досі малодослідженим взаємозв'язкам візантійських правил ікономалярства, так званих канонів, і багатовікової практики творення ікон та інших християнських сюжетів в українському культурному просторі. У роботі систематизовані зусилля українських богословів, кліриків, а головне - творців ікон - для знайдення компромісу й примирення українського естетико-мистецького ідеалу прекрасного з догматичними вимогами візантійського канону і стилю.

 Книгу репрезентовано як додатковий ресурс для глибокого розуміння українського мистецтва та його еволюції, зокрема української канонічної ікони. Матеріал монографії розраховано для широкого кола мистецтвознавців, науковців, фахівців в галузі культурно-освітньої діяльності, культурологів, музеєзнавців, реставраторів та ін., які цікавляться даною проблематикою.

Завітавши до обласної бібліотеки у відділ літератури з питань мистецтва, ви можете детально ознайомитися із запропонованим виданням:

Українська ікона: трансформація канону : моногорафія/В. Козінчук. - Івано-Франківськ : Симфонія форте, 2023. - 655 с. : іл.

 

 

Оновлено 17-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка