Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Краса рідної мови через мелодійність української пісні: засідання бібліотечного клубу української мови для ВПО



29 червня 2024 року у відділі соціокультурної проєктної діяльності Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка (директор – Бабій Л. В.) відбулося засідання клубу української мови для внутрішньо переміщених українців, який модерує Любов Процюк, філологиня, волонтерка обласної книгозбірні.

Цього разу темою зустрічі було знайомство з творчістю Андрія Малишка - видатного українського поета, чия творчість залишила глибокий слід в українській культурі. А його пісенна лірика є особливо значущою, оскільки багато його віршів стали основою для популярних українських пісень.

Учасники події знайомилися з пісенною лірикою поета, прослуховуючи записи пісень у виконанні визначних українських виконавців.

Однією з найвідоміших пісень на слова Андрія Малишка є «Пісня про рушник» (відоміша як «Рідна мати моя»), музику до якої написав Платон Майборода. Ця пісня стала справжнім символом материнської любові та тепла рідного дому. Її мелодія та слова відгукуються в серцях багатьох українців, особливо в сьогоднішні часи, коли люди покинули свої рідні домівки через російську агресію в Україні. Всі разом слухали пісню у виконанні Квітки Цісик і тихенько, щемливо підспівували.

Інша відома пісня на слова Малишка - «Вчителько моя», також на музику Платона Майбороди. Ця пісня присвячена вчителям і виражає вдячність та шану до їхньої праці. Під час прослуховування пісні у виконанні Оксани Білозір, кожен згадав своїх улюблених вчителів, розповіли цікаві історії зі шкільного життя.

Малишко також писав слова до багатьох інших пісень, які стали популярними і виконуються донині. Його творчість характеризується глибиною почуттів, образністю та мелодійністю, що робить його вірші ідеальними для музичних композицій.

Загалом, пісенна творчість Андрія Малишка є важливою частиною українського культурного спадку, яка несе в собі національні традиції, ідентичність, душевність, тепло та добро.

Cвітлини

Оновлено 03-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка