Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Школа менеджера: «Ментальне здоров’я та безбар’єрність – нова стратегія розвитку бібліотек»



26 червня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка згідно плану науково-методичної роботи відбулася школа менеджера для директорів центральних публічних бібліотек Івано-Франківської області в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Модератором заходу була директорка обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка,  заслужена працівниця культури України Людмила Бабій, яка привітала учасників школи, подякувала колегам за плідну багаторічну співпрацю, наголосивши при цьому на важливість проведення у книгозбірнях культурно-просвітницьких подій, зосереджених на темі ментального здоров'я та безбар'єрності.

Вона зазначила, що бібліотека сьогодні - це відкритий громадський простір необмежених можливостей для відвідувачів, у якому враховуються інтереси і вподобання кожного, де долається бар'єрність, діє готовність допомогти у самовираженні особистості.

Наголосила на актуальності теми зібрання головний спеціаліст відділу культури і мистецтв управління культури, національностей та релігій ОДА Оксана Ющишин.

Про пріоритетні завдання у сфері культури з питань ментального здоров'я цікаво та професійно розказала Лариса Підвербецька, регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

 В межах школи менеджера фахівцями Івано-Франківського центру соціальних служб Ольгою Гладій та Ольгою Осадчук, було проведено тренінг «Самодопомога Плюс». Учасники заходу ознайомилися з питаннями розвитку стресостійкості, розглянули аспекти впливу воєнних дій на особистість, методи спілкування з ветеранами та іншими групами людей, які потребують психосоціальної підтримки.

Змістовну та інформативну презентацію «Безбар'єрність - нова стратегія розвитку бібліотек» підготувала для колег Віра Хімейчук, завідувачка науково-методичного відділу ІФОУНБ ім. І .Франка. Вона озвучила цілу низку важливих завдань, які необхідно втілити бібліотекарям для розвитку безбар'єрного суспільства.

Про співпрацю між Тисменицькою міською централізованою бібліотечною системою та  БО «Благодійний фонд Карітас Парафії св. Арх. Михаїла. Тисмениця», яка спрямована на підтримку та зміцнення ментального здоров'я громадян розказала Ірина Мельник, директорка Тисменицької міської центральної бібліотеки.

Реалізацію Рожнятівською центральною публічною бібліотекою проєкту духовно-психологічного спрямування «Поговори зі мною» представила Оксана Озаришин, директор КЗ «Публічна бібліотека з філіями» Рожнятівської селищної ради.

Дуже трепетно про діяльність  інклюзивного театру «Ілюзія» при Коломийській міській бібліотеці для дітей, велику любов до вихованців розповіла Галина Григорак, художній керівник інклюзивного театру «Ілюзія» БО БФ «Життя як чудо».

Своїми роздумами про значення культури в умовах війни, про плідну співпрацю з ІФОУНБ ім. І.Франка щодо популяризації мистецьких надбань через організацію художніх вернісажів та книжкових виставок поділився відомий мистецтвознавець, голова ГО «Амброзія 21» Тарас Косович.   

Навчальний захід став центром зацікавленої, теплої, продуктивної розмови бібліотечної спільноти області, оскільки здебільшого останнім часом робочі консультації, семінари, тренінги відбуваються у онлайн режимі.

Щиро дякуємо усім, хто долучився до школи менеджера та мав можливість обмінятися досвідом роботи, поділитися цікавими ідеями та планами на майбутнє.

Cвітлини

 

Оновлено 03-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка