Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Клуб української мови для ВПО в бібліотеці: Досліджуємо питання національної ідентичності через творчість Василя Герасим’юка



18 червня 2024 року в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка (директор – Бабій Л. В.) в рамках діяльності клубу української мови для внутрішньо переміщених людей відбулося засідання, на якому учасники знайомилися з творчістю Василя Герасим’юка – відомого українського поета, есеїста, перекладача та літературного критика, нашого земляка. Модерувала зустріч Любов Процюк, філологиня, волонтерка обласної книгозбірні.

Пані Любов розпочала засідання з короткої біографії письменника, який народився на Івано-Франківщині, закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, де здобув освіту філолога. Його творчість відзначається глибоким філософським змістом, етнографічною точністю та високим художнім рівнем. Герасим'юк є лавреатом багатьох літературних премій, зокрема Національної премії України імені Тараса Шевченка (2003), що свідчить про високе визнання його творчих здобутків.

Далі ми розглядали поему «Аркан» - один з найвідоміших творів Василя Герасим'юка, що займає особливе місце в його творчому доробку. Цей твір, опублікований у 1992 році, є знаковим для української літератури, оскільки глибоко досліджує питання національної ідентичності, історичної пам'яті та духовного зв'язку з предками.

Розглянули етнографічний контекст: назва поеми походить від традиційного гуцульського танцю «аркан», який символізує зв'язок поколінь, спадкоємність традицій та духовну єдність. Герасим'юк майстерно вплітає цей символ у тканину поеми, надаючи йому глибокого змісту. Учасники переглянули відео виконання танцю аркан, адже ця інформація була новою для них.

Учасники разом зачитували поему, обговорили історичну долю українського народу, його боротьбу за незалежність та збереження культурної спадщини. У «Аркані» поет досліджує питання духовного пошуку, національної самосвідомості та ідентичності. Він звертається до своїх коренів, шукаючи відповіді на питання про сенс життя та місце людини в історії.

Поема «Аркан» Василя Герасим'юка допомагає зрозуміти складний шлях українського народу, його духовні пошуки та прагнення до свободи. Автор вміло поєднує традиційні мотиви з сучасними проблемами, створюючи поезію, що резонує з читачами різних поколінь. Його поема «Аркан» залишається актуальною й сьогодні, надаючи наснагу та підбадьорення у складні часи.

Cвітлини

Оновлено 21-10-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка