Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Марко Черемшина: слідами живої пам’яті



Минає 150 років з дня народження українського письменника, громадського діяча, визначного майстра психологічних новел Марка Черемшини. З цієї нагоди 13 червня 2024 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто ювілейну книжкову експозицію «Марко Черемшина: слідами живої пам’яті»

Народився майбутній письменник на Гуцульщині, в селі Кобаки Косівського району серед мальовничої природи. Вічнозелені карпатські вершини, тихі долини, шумливі потоки - все це назавжди залишилося у пам'яті хлопчика. І пізніше у своїй біографії Марко Черемшина згадує, що він «виріс серед співанок, казок і сопілок, вдихав їх і віддихав ними». Навчався в Коломийській гімназії, де розпочав свою літературну діяльність: написав перші вірші та драму «Несамовиті».

У 1896 році в чернівецькій газеті «Буковина» було надруковано оповідання «Керманич», підписане псевдонімом Марко Черемшина, що з того часу стало літературним ім'ям Івана Семанюка. Після закінчення гімназії вступає до Віденського університету, де здобуває звання доктора правничих наук.

На початку Першої світової війни Марко Черемшина разом з дружиною виїхав до батьків у село Кобаки, яке опинилося у зоні воєнних дій. Тут у нього виникає задум цілої книги оповідань «Село за війни», сюжети для якої брав безпосередньо з життя, відтворюючи страхіття війни і винищення гуцульського села.

Книжкова ювілейна виставка має на меті охопити різносторонню творчу діяльність відомого українського письменника Марка Черемшини. Тому на ній зацікавлений читач зможе знайти як твори самого автора, зокрема: «Райска птиця» (упорядниця - Іванна Стеф'юк), «Карби», «Чічка», «Вибрані твори», так і літературознавчі розвідки, які стосуються його літературної діяльності: Н. Семанюк «Співець Гуцульщини», В. Лесин «Марко Черемшина», О. Гнідан «Марко Черемшина», Я. Гоян «Чистий як душа українця», О. Засенко «Марко Черемшина» та інші видання.

Щиро запрошуємо усіх зацікавлених ознайомитися глибше із особливостями художньої спадщини неповторного письменника на ювілейній виставці «Марко Черемшина: слідами живої пам'яті».

 

 

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка