Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Микола Євшан: дослідник рідного письменства



19 травня 2024 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута книжкова виставка «Микола Євшан: дослідник рідного письменства», присвячена знаній особистості нашого краю, якому днями минає 135-а річниця від дня народження.

Видатний критик, літературознавець, перекладач та воїн Микола Федюшка, який публікував свої твори під псевдонімом Євшан, народився у Войнилові Калуського району. За своє коротке життя написав і видав понад 170 літературно-критичних та публіцистичних творів, переклав українською мовою цілу низку філософських та літературознавчих праць німецьких, польських, чеських, італійських авторів.

Найважливіші праці критика: «Пісня про Мойсея: студія над твором І. Франка», «Дещо про українське мистецтво в Галичині за 1908 р.», «Михайло Яцків. Літературна характеристика», «Проблеми творчости», «Література Шевченка», «Під прапором мистецтва», промова з нагоди річниці проголошення ЗУНРу «Великі роковини України»  та ін.

Провідним завданням своїх критичних студій автор вважав розгляд набутків української літератури в європейському контексті, розширення і поглиблення як письменницького, так й читацького світогляду, підняття філософської думки та естетичної освіти до найвищих вершин справжньої творчості.

Книжкова виставка «Микола Євшан: дослідник рідного письменства» знайомить користувачів з творчим доробком літературознавця, вперше зібраним у книзі «М. Євшан. Критика. Літературознавство. Естетика», представляє матеріали про життєвий шлях старшини Української Галицької Армії, раптово обірваний важкою недугою - тифом, спогади поета Олеся Бабія про нього.

Також на виставці представлено матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції «Микола Євшан у контексті доби» та дослідження В. Качкана, Є. Барана, Д. Юсипа, М. Ільницького, Р. Цюп'яка, П. Петренка, В. Костіва та ін., які висвітлюють  непересічний літературно-критичний та публіцистичний талант майстра слова, відзначають його місце в творчому розвитку української літератури початку ХХ ст., ідейно-тематичне багатство та високий естетичний рівень публікацій.

Усіх, хто цікавиться промовистим і важливим літературним спадком Миколи Євшана, запрошуємо у відділ краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для перегляду книжкової виставки.

 

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка