Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Етновиставка «Вишивані спогади мандрують Україною» відкрилася в головній книгозбірні області



15 травня 2024 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка (директорка – Людмила Бабій), напередодні Всесвітнього дня вишиванки, у відділі економіко-виробничої літератури відкрилася етновиставка «Вишивані спогади мандрують Україною».

Українська народна вишивка має свою давню історію. Цей факт підтверджують велика кількість археологічних знахідок, знайдених на території України, записи мандрівників, які відвідували багато століть тому наші землі, а також свідчення древніх літописців.

У старі часи майстрині створювали різноманітні візерунки, техніки вишивки, способи забарвлення ниток в різні кольори. Ці знання передавалися в родині наступним поколінням, утворюючи особливі ознаки вишивки, характерні для даного роду, села, місцевості. Тому в багатьох районах України існують свої відмінні риси у візерунках, колірних поєднаннях і техніках вишивки.

Щоб зобразити у вишивці красу і чарівність природи, використовувалися рослинні мотиви, передавалися реальні форми і кольори навколишніх квітів, їм надавалися певні властивості, що стали символами різних проявів життя, таких як любов, молодість, сила, життєлюбність.

За довгу історію української вишивки було створено близько ста різних технік вишивання, які надавали їм оригінальності та самобутності.

Український народ не забуває у повсякденному житті про свої традиції, що свідчить про повагу до своєї історії та прояви власної унікальності.

Тож запрошуємо усіх бажаючих до ІФОУНБ ім. І. Франка ознайомитися  з етновиставкою «Вишивані спогади мандрують Україною», а також переглянути відеоролик, присвячений Всесвітньому дню вишиванки.

 

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка