Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пасіонарність в епістолярії Олександра Кошиця. Щоденник. Незнаний IV том



Шановні читачі, пропонуємо вашій увазі науково-документальне видання «Пасіонарність в епістолярії Олександра Кошиця», яке поповнило фонд відділу літератури з питань мистецтва.

Минає 100 років від завершення світової концертної місії Української Республіканської Капели, очоленої Олександром Кошицем. Віднайдено IV том його щоденників, який досі був невідомим.

В основі сюжету - епізод трагічної боротьби за незалежність Української Народної Республіки 1918-1921 років. На молоду державу пішли війною російська армія, домагаючись повернення до підлеглості Росії.  

Олександр Кошиць - легендарна особистість, український хоровий диригент, композитор, етнограф та письменник-мемуарист. Він своїм талантом підкорив Європу. Північна і Південна Америки аплодували українському митцю стоячи. Визнаний світовими критиками, увійшов до когорти найвпливовіших митців хорового виконавства першої половини ХХ століття. У період СРСР його ім'я було заборонено. Вважалося, що він націоналіст, який веде антирадянську агітацію українською народною піснею.

Усе життя Кошиць присвятив розвиткові й зміцненню української культури. Завдяки йому українське мистецтво посіло визначне місце світової культури. Відданий до останнього подиху рідній землі, вірно служив своєму народові.

Отже, IV том Щоденника - його функція фінальна. Тут завершуються основні лінії преславної і предраматичної колізії. Головна з них - у часи європейської «весни народів» наслідки 300-літньої російської колонізації та військова анексія завадили Україні посісти належне місце серед державних народів.

Таким було європейське історичне тло, на якому розгортався сюжет даного видання. Трагічна доля української мистецької еліти, що саможертовно віддала себе служінню Україні, принесла їй всесвітню славу, але сама була приречена на довічну еміграцію. Треба віддати належну шану тому поколінню, серед якого височіє постать Олександра Кошиця - гуманіста, просвітителя, генія хорової Музи.

Нові матеріали з цього тому будуть відкриттям не тільки для музикантів, а й для широкого коло читача.

Запрошуємо ознайомитися з новим виданням:

Пасіонарність в епістолярії Олександра Кошиця. Щоденник. Т.ІV. Незнаний IV том / ідея і концепція видання Наталії Калуцької ; науковий редактор Ганна Карась ; розшифрування і комп'ютерний набір : Володимир Сліпченко, Віолетта Симканич, Ганна Карась]. - Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2023. - 182 с.

 

Оновлено 19-07-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка