Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття виставки художніх робіт Олени Зотової та Дарії Зав’ялової в обласній бібліотеці



08 травня 2024 року в мистецькому читальному залі Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулося відкриття виставки художніх робіт львівських мисткинь Олени Зотової та Дарії Зав’ялової «Текстильний діалог». Знані мисткині представили на огляд 46 робіт різних років та тем.

Фахово модерували захід директорка ІФОУНБ ім. І. Франка, заслужена працівниця культури України Людмила Бабій та мистецтвознавець, президент ГО «Амброзія 21» Тарас Косович.

У привітальному слові п. Людмила зауважила, що у сьогоднішній день для бібліотечної спільноти знаково об'єдналися дві події - 84-річчя від дня заснування ІФОУНБ ім. І. Франка та відкриття виставки львівських мисткинь Олени Зотової та Дарії Зав'ялової  «Текстильний діалог». Людмила Василівна подякувала читачам, партнерам, друзям бібліотеки за співпрацю, відмітивши, що попри війну бібліотечна сфера залишається дієвою.

Передаючи слово Тарасу Косовичу, Людмила Василівна розказала присутнім про його роль в популяризації мистецтва рідного краю і висловила вдячність за організацію спільних проєктів. Тарас Васильович, в свою чергу, відмітив високопрофесійну роботу директорки обласної книгозбірні і подарував книгу про історію міста Коломиї, яка збагатить фонди бібліотеки.

В своєму виступі Тарас Васильович зауважив, що двох мисткинь - Олену Зотову і Дарію Зав'ялову пов'язує багаторічна творча і людська дружба, а також любов до мистецтва текстилю. «Текстильний діалог» - це вже третій  спільний проєкт двох відомих художниць, які працюють в царині оформлення театральних вистав (в 2015 році вони презентували виставку «Шовк і льон», а в 2023 - виставку «Календар»).  Експоновані оригінальні роботи виконані з використанням різних текстильних матеріалів, авторських технік, чим зацікавили відвідувачів виставки.

Далі п. Тарас представив мисткиню Олену Зотову, яка розповіла гостям мистецької події про дружбу з п. Дарією, про їхній творчий шлях, тематику даної виставки, зауваживши про магію поверхні тканини, волокна, нитки, яка притягає і спонукає до авторських технік, які, щоправда, завжди базуються на традиції.

Кожна з мисткинь має свою мову і свої улюблені теми. Але є одна тема, яка пов'язує обидвох художниць - це їх любов до Міста. Власне, Міста з великої букви, якій вони сприймають не як колекцію архітектурних артефактів, а як живий організм. Це і рідна Коломия Олени Зотової і Львів, якій є рідним для Дарії, і став рідним для Олени. Олена Зотова втілює цю тему переважно в текстилі, що і представлено на цій виставці, натомість Дарія Зав'ялова розповідає про рідне місто в техніці живопису і акварелі.

На відкриття виставки прийшли митці, представники інтелігенції краю, читачі бібліотеки, гості міста. Слово тримали: Богдан Губаль - професор кафедри дизайну і теорії мистецтва ННІМ ПНУ ім. В. Стефаника, який допоміг в оформленні даної експозиції, за що йому велика вдячність; Михайло Дейнега - художник, член НСХУ, заступник директора культурно-мистецького центру «Палац Потоцьких»; Леся Королик - заслужена діячка естрадного мистецтва України, диригентка, активна культурна та громадська діячка, волонтерка; Леся Зьола - завідувачка літературною частиною Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. І. Франка; Дмитро Редька - сценограф Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. М. Підгірянки.

Також на відкриття експозиції завітали представники професорсько-викладацького складу ННІМ ПНУ ім. І. Франка, а саме: Ганна Карась - доктор мистецтвознавства, професор  кафедри методики музичного виховання та диригування; Віолетта Дутчак - доктор мистецтвознавства, професор, завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва; Василь Салабай - викладач кафедри дизайну і теорії мистецтва, член Спілки дизайнерів України.

Наприкінці заходу директорка бібліотеки Людмила Бабій підсумувала мистецьку подію, зауваживши, що експоновані роботи є надзвичайно інтелігентними і шляхетними, які виховують міцний дух українців.

Завершилось мистецьке дійство спільною молитвою за воїнів ЗСУ, які стали на захист нашої країни в російсько-українській війні.

Гості мистецької події мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою з фондів відділу літератури з питань мистецтва «Збережемо нашу культуру - збережемо нашу пам'ять».

Тож гостинно запрошуємо читачів, мешканців та гостей міста до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, за адресою: вул. Чорновола, 22, на перегляд виставки «Текстильний діалог».

Виставка діятиме до 27 травня 2024 р.

Біографічні довідки

ОЛЕНА ЗОТОВА

Народилась в Коломиї, живе у Львові. Працює в Першому академічному українському театрі для дітей та юнацтва, член НСХУ.

Освіта - Вижницьке училище прикладного мистецтва, відділ художнього ткацтва; Львівська Національна Академія мистецтв, кафедра художнього текстилю.

Великий мистецькій вплив на формування мистецької особистості Олени мала творчість видатних митців Покуття і Гуцульщини.

Олена Зотова -  багаторічна учасниця  Всеукраїнського Трієнале художнього текстилю в Києві, Бієнале «Текстильний шал» і «Текстилізм» у Львові, міжнародного проєкту  Міні текстиль.

Бере участь в багатьох групових виставках у Львові і рідній Коломиї, активний учасник різноманітних мистецьких пленерів, зокрема пленеру «Карпатській хребет», а також благочинних аукціонів і інших мистецьких акцій.

Авторка трьох персональних виставок у Львові і Коломиї. Як сценограф і художник з костюмів  - автор більше 20 вистав у Львові, Коломиї, Чернівцях. Учасниця Першого Квадрієнале сценографії України, а також виставки «Сценографія. Фактор вторгнення». Працює в царині художнього текстилю, сценографії, сценічного костюму, живопису.

 

ДАРІЯ ЗАВ'ЯЛОВА

Народилась, живе і працює у Львові. Головний художник Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва, член НСХУ, заслужена художниця України.

Освіта - Львівській державний інститут прикладного та декоративного мистецтва, зараз Львівська Національна Академія мистецтв, кафедра художнього текстилю. Великий влив на формування світогляду Дарії мав видатний митець, представник нон-конформізму Карло Звіринський.

Як мисткиня художнього текстилю бере участь у  виставках з 1986 року, в доробку близько 200 виставок у всій Україні і в Польщі. Учасниця майже всіх  Бієнале текстилю «Текстильний шал», «Текстилізм» та міжнародного проекту Міні текстиль. Авторка 13 персональних виставок текстилю, живопису, акварелі, ескізів театрального костюму у Львові та Харкові (два проєкти створені спільно з Оленою Зотовою).

Як театральний художник створила більше 80 вистав у  театрах Львова, Тернополя, Луцька, Дніпра. Працює як сценограф і художник з костюмів, бере участь у виставках театральних художників, багатьох мистецьких акціях, зокрема у благочинних аукціонах.

Світлини

https://www.youtube.com/watch?v=ndnnfdlQ9Do

У Франківську відкрили виставку Олени Зотової та Дарії Зав'ялової (402-й канал)

 https://www.youtube.com/watch?v=DDkpWjXKNuI

В Івано-Франківську відкрили виставку художніх робіт під назвою «Текстильний діалог» (ТРК «РАІ»)

 

Оновлено 20-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка